Nu avslutas regeringsuppdraget (H)järnkoll. Under fem år har projektet arbetat med att förändra attityden till psykisk ohälsa i Sverige. Alla erfarenheter sammanfattas nu i en ny bok som släpps i dag på World Mental Health Day. I boken berättar kända språkrör och ambassadörer om arbetet som har fått stort genomslag.

– När vi inledde det här projektet blundade många för psykisk ohälsa. Vi har dock under kampanjen märkt markan
ta förändringar. Fem år i rad har vi sett att fler svenskar är positiva till att arbeta med en kollega som lever med psykisk ohälsa.
Fler har också blivit positiva till att ha en granne som har psykisk ohälsa. Vi ser även att rädslan för psykiska sjukdomar har minskat.
Det är glädjande men vi har fortfarande mycket arbete kvar framför oss innan psykisk ohälsa får den uppmärksamhet som den behöver,
säger Rickard Bracken, projektledare för kampanjen.

Boken sammanfattar arbetet och innehåller bland annat personporträtt och livshistorier från många av Hjärnkolls ambassadörer som har
arbetat med kampanjen. Tanken är att boken ska fungera som inspiration och verktyg för det fortsatta arbetet mot psykisk ohälsa i Sverige.

Flera av Hjärnkolls kända språkrör genom åren medverkar i boken, som Linus Thörnblad, Åsa Moberg, Cissi Wallin, Hillevi Wahl och Morgan Alling.

– Vem står ut med perfekta människor? Jag har lärt mig så otroligt mycket av Hjärnkollkampanjen, framför allt att alla har sitt. Är det inte missbruk och
medberoende så är det garanterat någonting annat. Vi borde prata om psykisk ohälsa som om det vore fiskpinnar till middag, för så vanligt är det.
Inte minst barnen har detta runt omkring sig hela tiden. De måste också få sätta ord på hur det känns – och veta att det finns hopp! Det går att bli frisk,
med en stor och viktig erfarenhet rikare. En erfarenhet att vara stolt över, säger Hillevi Wahl, journalist, författare och språkrör för kampanjen.

Under kampanjen har också allt fler arbetsgivare utanför vårdsektorn börjat bjuda in ambassadörerna att komma och föreläsa om sina erfarenheter av psykisk sjukdom.

– Vi ser att allt fler arbetsgivare utanför vården beställer föreläsningar av våra ambassadörer, till exempel byggföretagarna.
Det tycker jag visar på en vilja i samhället att uppmärksamma den psykiska ohälsan, säger Susanne Rolfner Suvanto, mobiliseringsansvarig