Lasse Alfredsson, psykiatriinriktad verksamhetsutvecklare för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är en uppenbart entusiastisk förespråkare för peer support; att låta personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa arbeta som professionella stödpersoner inom psykiatrin.

Sedan augusti 2016 har de haft peer supportrar anställda inom flera verksamheter i Västra Götaland, bland annat i den psykiatriska slutenvården.
-Jag märker när jag pratar med kollegorna som arbetar med peer supportrarna hur beteendet har förändrats – det händer något i personalgruppen som är väldigt positivt. Numera vågar man berätta om sina egna erfarenheter av ohälsa. Jag tror att hela hälso- och sjukvården, i synnerhet psykiatrin, behöver det här, säger Lasse Alfredsson.

Peer supportrarna har utbildats av NSPH inom det pågående PEER Support-projektet och de får kontinuerligt handledning av NSPHiG rörande sin nya yrkesroll.

I poddsamtalet med Mårten Jansson vidareutvecklar Lasse Alfredsson sina tankar kring vad han ser som nödvändigt för att skapa framgångsrika satsningar på peer support.