I den andra säsongen av den uppmärksammade dokumentärserien Djävulsdansen tar programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund grepp om psykisk ohälsa. Några av deltagarna i höstens sändningar av Djävulsdansen är Hjärnkollsambassadör Johan Boeryd och framförallt hans son Hannes Boeryd, som fått berätta om sina erfarenheter som anhörig.

När första säsongen av Djävulsdansen sändes i SVT 2014 tog den upp hur det är att leva nära någon med beroendeproblem, vilket väckte stor respons hur tittarna. Enligt programledarna var många av de som hörde av sig personer som vuxit upp med psykisk ohälsa i sin närhet. Däri föddes idén om att göra en ny säsong där Sanna Lundell och Ann Söderlund träffar såväl personer med psykisk ohälsa som anhöriga.

Hannes Boeryd, nu 20 år gammal, medverkar tillsammans med sin pappa Johan i andra avsnittet av serien (15/9) som handlar som familjerelationer. Johan har en bipolär diagnos och har varit sjukskriven i perioder då arbetsbelastningen, sömnbristen och stressen från sina alltför många åtaganden varit för stor. I programmet står dock hans son främst i fokus, och får berätta om hur det är att ha en förälder som i perioder har mått psykiskt dåligt.

-Det har varit intressant att få ta del av min sons perspektiv. Jag har fått reda på nya saker om hur han upplevt det hela, som jag inte visste förut. Det har lett till att inspelningsperioden blev en process i sig, med saker att tänka kring och reflektera över. Det har varit lite tufft, men lärorikt, säger Johan Boeryd.

Johan Boeryd, Hjärnkollsambassadör

Johan Boeryd, Hjärnkollsambassadör

Han tycker att det känns bra att medverka i tv-serien, med säsongsstart 8 september, då det är ett sätt att lyfta fram frågan om psykisk ohälsa i dagsljuset. Johan är verksam som Hjärnkollsambassadör och föreläser om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Han är också medlem i Balans, föreningen för patienter och anhöriga med bland annat bipolära diagnoser.

-Det är så många som berörs av det här. Tv-programmet kan ge tillfälle att diskutera frågor om psykisk ohälsa i nya sammanhang. Jag tror att det blir bra det här, säger Johan Boeryd.