Genom det nya projektet “Den egna berättelsen” vill vi bryta fördomarna kring psykisk ohälsa, minska risken för stigmatisering och förenkla integrationen.

Runt om i Sverige pågår viktiga arbeten för att förbättra stödet till personer med psykisk ohälsa och som invandrat eller flytt hit. Men den teoretiska och praktiska kunskapen behöver kompletteras med den egna berättelsen – den väcker förståelse på ett sätt som statistik och teori sällan lyckas med.

Ambassadörer som utbildar utifrån egna erfarenheter

Elin Sundeman, projektledare

Projektet bygger på att utbildade ambassadörer över 25 delar med sig av sina erfarenheter av psykisk ohälsa och att invandra eller fly. Det kan handla om att prata med andra i samma situation och att informera och utbilda olika samhällsaktörer.

Under det första projektåret fokuserar vi på att tillsammans med våra samarbetspartner hitta och samtala med ambassadörer som har egen erfarenhet av migration. Vi ser fram emot att löpande rapportera om projektet på vår webbplats.

Har du tankar som du vill dela med dig? Kontakta projektledaren Elin Sundeman på elin.sundeman@hjarnkoll.se.

 

Arvsfondens logotyp