Det blev Monica Beckman, engagerad i Schizofreniförbundet samt Ida Högström, skaparen av Medberoendepodden, som fick ta emot priset Årets anhörighjältar på Södra teatern den 16 maj.

Monica Beckman och Ida Högström är årets anhörighjältar

Årets Anhörighjältar är grundat av NSPH Anhörigprojektet med syfte att uppmärksamma personer som arbetar för att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa och lyfta fram anhörigas situation.

– ”När man står nära någon med psykisk ohälsa drar man ofta ett tungt lass och kämpar i det tysta. Ofta blir anhöriga själva blir sjukskrivna eller drabbas av psykisk ohälsa. Men det finns många eldsjälar därute som arbetar för att förändra detta. Med priset vi vill uppmärksamma människor som brinner för att förändra anhörigas situation och sprida hopp och kraft, och det gör verkligen Monica och Ida”, säger Jenny Lindström, kommunikationsansvarig för Anhörigprojektet

Ida Högström startade Medberoendepodden 2015 för att inspirera anhöriga att sluta lida i det tysta. Hon har själv levt i medberoende och växte upp med en mamma som var alkoholist och bipolär. Något som hon höll hemligt ända tills hon var 25 år.  I varje avsnitt samtalar Ida med en psykologer, forskare, behandlare, föreläsare, författare.. och föreläser om sina egna erfarenheter och delar med sig av sin ryggsäck som är fylld med kunskap, inspiration och hopp kring medberoende, som hon samlat genom sina öppenhjärtiga samtal i podcasten.

-” När jag kom i kontakt med begreppet medberoende förändrade det hela min värld, säger Ida Högström. Det gjorde att jag började ta hand om mig själv för första gången – jag som alltid hade tagit hand om andra. Det tog så himla lång tid – och jag ville göra någonting för att andra skulle hitta hjälp snabbare. Så jag började fundera på vad hade jag behövt. Och då föddes medberoendepodden” berättar Ida.

Monicas son drabbades av psykisk sjukdom och sedan dess har hon arbetat för att uppmärksamma anhörigas situation. Hon har skrivit boken ”Smärtkraft” om sin vanmakt och smärta hon känt, om bemötandet från vården och om vad man kan kräva som anhörig.

– ”Anhöriga är människor med olika livserfarenheter. Vi har rätt att bli respekterade och att ha en självkänsla. Men många bemöts som mindre vetande. Det är det viktigt att istället kunna ge hopp till människor”, säger Monica

1985 var Monica med och tog initiativet till anhörigföreningen Livgivarna i Nacka. Den står nära IFS – intresseföreningarna för schizofreni – och RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, där Monica också är med.

Motiveringarna till utnämningarna löd:

” Ida Högström får priset som en av årets Anhörighjältar för sitt arbete med  Medberoendepodden som lyfter frågor om medberoende, beroende och psykisk ohälsa på ett sätt som tar bort stigma och skam. ”

” Monica Beckman för en oförtröttliga arbete med att försöka förbättra situationen för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga. Hon är entusiasmerande och förespråkar samarbete över gränserna- nåt som vi alla behöver mer av.”