Vardagen är en annan än den var för bara några veckor sedan. För många är vardagen något rutinartat och vi funderar inte på den i särskilt stor utsträckning. Men när vardagen inte fungerar som den brukar göra då påminns vi om den. Så är det nu. 

Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, skriver att de närmaste veckorna, kanske månaderna, kommer att ställa exceptionella krav på våra vardagsliv. Vi kommer alla att behöva förändra våra dagliga rutiner.  

Det kommer några få avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar, inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här.

Så talade statsminister Stefan Löfven till nationen, till oss alla, söndagen den 22 mars.Att det finns en stor oro för coronavirusets framfart är givet. Och vi behöver naturligtvis alla ta eget ansvar och följa myndigheternas rekommendationer för att undvika smittspridning.  

Du som är 70 år eller äldre tillhör en särskilt utsatt riskgrupp och uppmanas till att stanna hemma. Genom att skydda dig själv från sjukdom och även skydda andra från att smittas hjälper du även sjukvården. Under en begränsad tid kommer det att vara en omfattande belastning på sjukvården. Genom att hålla oss friska bidrar vi alla till att avlasta sjukvården. 

Mycket av den information som går ut kan upplevas ödesmättad, och statsministerns ord i talet till nationen var allvarstyngda. Samtidigt skriver Folkhälsomyndigheten: Håll ut – det går över.Det kan vara ensamt och tråkigt att vara hemma och att inte vara så social som vanligt. Men kom ihåg att det är för en begränsad tid. Försök att sysselsätta dig med sådant du tycker är roligt och stimulerandeOch glöm för allt i världen inte att sova och äta ordentligt. 

Vi står inför en ny vardag som kommer att pågå en tid framöver och det kommer att tära på tålamodet. Men håll ut, det blir bättre. Ett vanligare vardagsliv kommer att komma tillbaka. Till dessta hand om dig själv och om varandra! Den nuvarande är naturligtvis en helt oönskad och ovälkommen situation, men hur oönskad den än är kommer den också att ge positiva effekter. Runt om i samhället och i vår närmiljö ser vi redan nu en påtaglig medmänsklig omtanke och kreativa lösningar i en begränsad och begränsande vardag. Och kanske kan den här nya vardagen också skapa nya rutiner som får följa med in i den mer vanliga vardagen som följer – för den kommer!   

Skrivet av Ida Malm, Projektledare Åldras och må bra