Självklart behöver vi ta situationen vi befinner oss i nu på allvar, men det är också viktigt att vi fortsätter hålla kontakt med varandra och göra saker som bidrar till glädje i vardagen. Här kommer en del tips vi hoppas kan inspirera till fortsatt känsla av gemenskap och vara en hjälp till att må så bra som möjligt. 

 

 • Var inte ensam med dina tankar, tala med någon om din oro och dina känslor.  Vi har tidigare tipsat om Äldrelinjenhos MIND och gör det gärna igen!  Äldrelinjen riktar sig till dig som är över 65, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med. Äldrelinjen är öppen vardagar 08.00 – 19.00 samt helger 10.00 – 16.00 och är bemannad av utbildade volontärer. Du ringer till  020-22 22 33. Samtalet kostar dig en markering, Mind står för resterande samtalskostnad. 
   
 • Röda korset har öppnat upp en stödlinje för den som behöver prata med någon om den oro och stress de känner i koppling till coronautbrottet. Alla som tar emot samtalen är utbildade i psykologisk första hjälpen och har förståelse för den nuvarande situationen. De har öppet vardagar 12.00-16.00 och nås på numret 0771-900 800. Samtalen är anonyma och kostar som ett vanligt telefonsamtal. Du kan läsa mer om linjen här.
   
 • Det kan vara lättare sagt än gjort, men försök att ta till dig av annat än just nyhetsrapporteringen om coronaviruset. Kanske är det just nu du ska ägna tid åt att förstå dig på den där (så kallade) smarta telefonen? På UR finns en hel programserie som heter Seniorsurfarskolan.
   
 • Fortsätt göra saker du mår bra av.  Att komma ut i friska luften en stund gör gott.  Är du frisk – ta en promenad! Har du någon vän som också är frisk – ta en promenad tillsammans men tänk på att hålla avståndet. Kör du bil? Gör en kortare utflykt i hemtrakten, kanske till nån plats du velat besöka men inte gjort tidigare. 
 • På sociala medier, så som facebook, erbjuder  flera museer digitala besök och man kan ta del av konserter online. Här kan du till exempel besöka  Nationalmuseum. 
 • Och varför inte leta i hyllor och skåp efter olästa böcker? Eller läs om dem du gillar bäst. Lyssna på en ljudbok.  
 • Titta i fotoalbum och gör nya album om du har osorterade fotografier.  Ägna dig åt att teckna, måla, handarbeta eller pyssla. Baka 😊. 
 • Behåll dina vanliga tider för uppstigning, måltider och sänggående. Det signalerar lugn och trygghet till kroppen. Skapa nya rutiner som passar situationen. 
   
 • Aktivera dig fysiskt.  Att röra på kroppen är bra både för blodcirkulation, för hjärnan och för att bli lite gladare. Motion frigör också endorfiner som lindrar oro och gör att du mår bättre. På youtube finns otaliga kortare och längre träningspass. Du kan till exempel söka på sittgympa, eller mediyoga, eller något annat som tilltalar dig. Här är ett träningspass på 12 minuter för seniorer. Och här finns tips och råd gällande träning, kost och sömn från en träningsexpert. Du kan även ta del av en inspirerande föreläsning som handlar om hur fysisk aktivitet påverkar vårt psykiska välmående. 
 • SVT har flera nya initiativ på gång, bland annat “Sällskap med SVT1” som från 30 mars har sändningar varje dag från kl. 10.00 med programvärdar som gör tittaren sällskap under tv-dagen. Det visas klassiker som Gäster med gester, Här är ditt liv, Skärgårdsdoktorn och brittiska deckare. Dagen avslutas med en matinéfilm varje eftermiddag. På webben i SVTplays nya satsning “SVT Scen” kan man se hyllade föreställningar. Det bjuds på allt från teater, dans, opera och konserter, både nya produktioner och klassiker. SVT scen hittar du här. 
 • Gör något för andra. Forskning visar att vi mår bra av att hjälpa varandra. Fundera till exempel på om det är någon du kan ringa för en liten pratstund. Vi kan också se att flera nya initiativ har tagits. Medmänsklig omtanke är grogrunden för dessa. Affärer öppnar extra tider för riskgrupper att handla och hittar olika lösningar att leverera matkassar hem till människor. Många erbjuder sig att handla åt grannen som är sjuk. Företag ställer om sin produktion för att tillverka handsprit och munskydd till sjukvården. Se vilka initiativ som finns i din närhet, både som du själv kan ta del av och som du kan hjälpa till med. 

Att sortera i informationsflödet är en utmaning i sig. Här  finns bra information om hur vi kan förhindra smittspridningen (tvätta händerna!) och tips och råd kring hur vi kan hantera osäkerhet och oro med anledning av coronaviruset.  

 

Tipsen har vi skrivit med inspiration från Neuro, Sveriges Arbetsterapeuter, Folkhälsomyndigheten, och Röda korset