…ny intressepolitisk ombudsman på NSPH.

Vem är du?
-Det beror nog som för de flesta lite på sammanhanget. Som ny på jobbet försöker jag sätta mig in i så många delar som möjligt, är nog lite otålig och vill få struktur. Privat har jag familj med två tonåringar. Den tid som blir över ägnar jag helst åt vänner eller träning. Är väldigt intresserad av människor rent allmänt, det som finns bakom kulisserna. En bra lyssnare tycker många.

Vad lockade dig med NSPH?

Magnus Andersson

-Mitt intresse för psykisk hälsa och ohälsa har vuxit de senaste åren, bland annat genom mitt tidigare arbete med personer med neurologiska funktionsnedsättningar. Jag har även ett volontäruppdrag på en stödchatt för tonåringar sedan ett par år. Det finns många unga som bär mycket inom sig. Har även egna erfarenheter av psykisk ohälsa i bagaget. Utifrån det kändes steget till NSPH inte långt.

Finns det någon fråga som ligger dig extra varmt om hjärtat?
-Sjukförsäkringen är en. Den enormt stora anhörigfrågan, som kanske lätt glöms bort, är en annan. Jag gillar NSPH:s tankar om inflytande för personer som själva är drabbade. Det känns som att psykisk ohälsa i samhället lätt görs till något individuellt trots att det drabbar så många. Att man lite glömmer att det är ett samhällsansvar utöver vårdfrågor som handlar om grundläggande mänskliga behov som utbildning, relationer, få ett jobb, ekonomi och bostad.

Vad har du gjort tidigare som du ser att du har nytta av hos NSPH?
-Jag har ganska lång erfarenhet av möten med människor i olika utsatta situationer – jag tror det kan komma till nytta. Under många år har jag hjälpt enskilda personer med neurologiska sjukdomar och deras anhöriga i kontakten med kommuner, Försäkringskassan och i rättsprocesser. En del av dem hade förutom neurologisk diagnos också drabbats av psykisk ohälsa. Många hade det tufft och hamnade mellan stolarna: för friska för Försäkringskassan eller kommunen och samtidigt för sjuka för Arbetsförmedlingen och med svårigheter i vårdkontakterna. Har även jobbat en del inom funktionshinderomsorgen tidigare.

Har du något motto?
-”En sak i taget, det viktigaste först” hörde jag hos en anhöriggrupp, det är inte så dumt.

Har du någon okänd talang?
-Det händer att jag spelar någon egen låt på en öppen scen i stan.