Ny kommunikatör för NSPH-projektet Åldras och må bra

Linnea Eriksson

Vem är du?
Jag vet aldrig vad jag ska svara på det men rent objektivt är jag en 33-årig norrbottning som bor i Stockholm sen flera år. Har: två katter, en megafon och ett piano, en stickning på 20 cm som jag påbörjade för fyra månader sen, och allmänt fler böcker och idéer än vad jag hinner och orkar med. 

Vad lockade dig med NSPH?
Jag halkade in i brukarrörelsen på ett bananskal, via min förra anställning på Hjärnkolls projekt om migration och psykisk ohälsa. Jag har alltid varit intresserad av ämnet och har erfarenhet både för egen del och som anhörig, och ser att det finns en del förbättringsarbete att göra både inom psykiatrin och primärvården. Utifrån det är NSPH en naturlig plats att vara på.

Finns det någon fråga kring äldre och psykisk hälsa som ligger dig extra varmt om hjärtat?
Det som får mig att brinna är synen på äldre, överlag. Det är en (enorm) grupp i samhället som ofta fråntas sin egen agens, eller i alla fall får sin beslutsförmåga ifrågasatt. Känner igen den förminskande synen från när jag jobbade med ungdomar, som ofta möts av liknande attityd. För mig är makten över sin egen vardag starkt kopplat till ens psykiska hälsa.

Finns det en äldre person som varit/är viktig i ditt liv?
Några av mina finaste barndomsminnen har jag med mina far- och morföräldrar. Det är nog först på senare år som jag insett hur mycket alla lov med dem, på djupet, format mig som person. Farmor är tyvärr den enda som lever just nu och jag försöker ringa henne minst en gång i veckan.

Vad har du gjort tidigare som du ser att du har nytta av inom projektet?
Jag har rätt lång kommunikationserfarenhet, från både ”nya” och ”gamla” medier, vilket nog kommer vara hjälpsamt för att nå brett – och djupt. Jag tror också det är hjälpsamt att jag har mycket erfarenhet från civilsamhället. Framförallt tror jag att arbetet med ungdomar och deras möjlighet att påverka sin egen vardag har gjort mig ödmjuk inför att den berörda gruppen själva sitter på enorm kunskap och sannolikt lösningar, och att det kan räcka med att ge tillit eller ett och annat verktyg.

Har du någon okänd talang? Eller något oväntat om dig?
Jag har spelat både fotboll och basket på elitnivå, kanske oväntat?