Kommunikatör för NSPH:s nya projekt Inflytande i rättspsykiatrin.

 

Caroline Lindström. Foto: Caroline Andersson

Vem är du?
– Ja, vem är jag? Alltid lika svårt att svara på. En 36-årig nordupplänning som hamnade i huvudstaden av en slump efter att ha bott i många olika städer. Jag har sambo, två katter, en bakgrund inom sjukvården och jag är smått besatt av saltlakrits. Jag är lugn utåt sett men har alltid en miljon tankar och idéer som flyger runt i huvudet. Jag drömmer om att bli morgonpigg och hoppas det plötsligt händer.

 

Vad lockade dig med NSPH?
– När jag pluggade till kommunikatör sökte jag praktikplats hos NSPH eftersom psykisk hälsa alltid har betytt mycket för mig. Jag har erfarenhet av psykisk ohälsa, både för egen del och som anhörig, så det är ett ämne mitt hjärta klappar extra hårt för. Jag vill vara med och förbättra situationen för personer som varje dag kämpar med psykisk ohälsa, NSPH är därför helt rätt arbetsplats för mig.

 

Jag har erfarenhet av psykisk ohälsa, både för egen del och som anhörig, så det är ett ämne mitt hjärta klappar extra hårt för.

 

Vad har du gjort tidigare som du ser att du har nytta av hos NSPH?
– Jag har en bakgrund som logoped vilket innebär att jag har mycket erfarenhet av att möta personer med olika funktionsvariationer. Jag har även arbetat inom psykiatrin där jag träffade fantastiska personer som kämpade för en fungerande vardag trots flera psykiatriska diagnoser.

 

Finns det något inom projektet som du brinner lite extra för?
– Personer som vårdas inom rättspsykiatrin är nog en av de mest mytomspunna och missförstådda grupperna i samhället. Det finns otroligt mycket fördomar och många som skrivs ut från den rättspsykiatriska vården vågar inte berätta om sina erfarenheter på grund av ett enormt självstigma. Som kommunikatör i projektet vill jag bidra till att nyansera bilden av vår målgrupp i projektet och visa att de är människor med känslor och upplevelser – precis som vem som helst. Jag vill öka förståelsen för hur en person kan hamna inom rättspsykiatrin och motverka medias ofta stereotypa porträttering.

 

Personer som vårdas inom rättspsykiatrin är nog en av de mest mytomspunna och missförstådda grupperna i samhället.

 

Har du någon hobby?
– Jag är ohälsosamt intresserad av serier och filmer. Försöker lära mig att odla och bakar så ofta jag kan. En gång i tiden hade jag också en smink-blogg även om jag inte är lika aktiv idag. Tidigare jobbade jag även som volontär på katthem, djur är det bästa jag vet.

 

Finns det någon oväntad fakta om dig?
– För de som gillar släktforskning kan jag berätta att jag är ättling till Niclas Sahlgren, grundaren till Sahlgrenska sjukhuset. Det känns ganska varmt i själen. Jag är också extremt bra på att känna igen personer på deras gångstil – så jag kan se någon jag känner på mycket långt avstånd!

 

Läs mer om NSPH:s projekt Inflytande i rättspsykiatrinnsph.se/rattspsykiatri
Följ projektet på Facebook: @inflytandeirattspsykiatrin