Det är snart ett år sedan Annika Strandhälls sambo Thomas dog i suicid. I ett personligt samtal om psykisk ohälsa, stigmatisering och öppenhet pratar Annika Strandhäll i NSPH:s podd Kafferast i kunskapsfabriken om tiden som gått efter självmordet och om att vara anhörig.

Poddavsnittet finns att lyssna på här samt hittas där poddar finns.

I SVT-programmet Skavlan i början av februari i år berättade Annika Strandhäll att hennes sambo dött i suicid under hösten och att tiden var mogen att tala öppet om vad som hänt.
-Jag är väldigt tillfreds med att vi som familj gick ut och pratade om detta. Det är otroligt många som har hört av sig efteråt med sina egna berättelser, och det har stärkt mig i att det var rätt. Det var också viktigt för oss att ta makten över vår egen berättelse då vi var utsatta för rykten, hat och hot, säger Annika Strandhäll, riksdagsledamot (s) och talesperson i jämställdhetsfrågor. Hon har tidigare suttit som socialminister (2017-19) respektive socialförsäkringsminister (2014-2017).

I podden Kafferast i kunskapsfabriken reflekterar hon över sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom när hennes första dotter var ett år gammal, samt sina tidiga erfarenheter av att vara anhörig. Hon växte upp i Bergsjön i Göteborg i en familj som hade det tufft ekonomiskt. Hennes mamma var ensamstående förälder till tre barn, blev tidigt sjukpensionär och drabbades i perioder av såväl fysisk som psykisk ohälsa.

-Det var inget som berättades utåt, utan det hölls inom familjen. Jag kan se en väldig skillnad hos mina döttrar – de har en helt annan öppenhet med sina vänner i hur de pratar om psykisk ohälsa, säger Annika Strandhäll.

Lyssna till samtalet mellan henne och NSPH:s poddproducent Mårten Jansson där de även tar upp behovet av en upprustning av folkhälsan och den nödvändiga omställningen av svensk sjukvård utifrån de ökande problemen med psykisk ohälsa.

Annika Strandhäll inledningstalar under NSPH:s inspirationsdag om anhörigstöd den 13 november. Det går bra att följa dagen digitalt. Mer information och länk till anmälan finns här.

Kafferast i kunskapsfabriken
är en podd som görs av den ideella organisationen NSPH under devisen:  ”Erfarenheter av psykisk ohälsa för ett bättre samhälle!”. I podden möter du personer som har egen erfarenhet eller anhörigerfarenhet av psykisk ohälsa, personer som använder sin erfarenhet till att förändra vården, omsorgen eller samhället samt beslutsfattare, forskare och experter inom områden som brukarinflytande, återhämtning, antistigma, diskriminering och personcentrerad vård och omsorg. https://nsph.se/podd/

För mer information:
Lisa Ringström, kommunikatör på NSPH, 072-857 15 81, lisa.ringstrom@nsph.se
Mårten Jansson, utvecklingsledare och poddansvarig NSPH, 073-940 22 78 marten.jansson@nsph.se

Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH
är en samarbetsorganisation för 13 organisationer verksamma inom psykisk hälsa-området. Vi arbetar för att patienter, brukare och anhöriga ska bli mer delaktiga i vård och stöd samt få ett större inflytande över de beslut som fattas inom olika samhällsområden. Vi ser oss patienter, brukare och anhöriga som en oumbärlig resurs för ökad kunskap i samhället om psykisk ohälsa. www.nsph.se