Kommunikatör i NSPH:s projekt Inflytande i rättspsykiatrin.

 

Vem är du?

– Jag är lite av en idealist och ägnar mig åt sådant som känns meningsfullt och måste få följa mina värderingar, både privat och när det gäller jobb. Jag tror att ett jämlikt samhälle är en förutsättning för att vi människor och vår jord ska må bra. Just nu är jag också mycket mamma. Det är en roll som har en stor och viktig plats, särskilt i den här fasen i livet när mina barn fortfarande är ganska små. Jag är väldigt intresserad av hälsa, både fysisk och psykisk, och gör mitt bästa för att själv ha en god, långsiktig hälsa. Det är en förutsättning för att ha ett bra liv och att kunna finnas där för andra. Att måna om relationer och nära vänner är viktigt för mig och något jag värderar högt, men även att känna samhörighet med andra människor i vårt samhälle i ett större perspektiv.

Elna Lassbo. Foto: Caroline Andersson

 

Jag tror att ett jämlikt samhälle är en förutsättning för att vi människor och vår jord ska må bra.

 

Hur kom det sig att du sökte den tjänsten som du nu har på NSPH?

– Jag har alltid varit intresserad av kommunikation på olika sätt och har ett brinnande engagemang för människor och samhällsfrågor. Efter 15 år inom kultur- och designvärlden ville jag göra något nytt – använda min kommunikationskompetens men i ett nytt sammanhang. Med en bakgrund även inom socialt arbete, universitetsstudier inom området och med funderingar tidigare i livet på att bli socionom, så har det alltid funnits den här sidan hos mig som vill bidra till ett bättre samhälle för alla. Genom att skapa bättre förutsättningar för utsatta människor. När en granne och vän, som arbetar på NSPH, tipsade om att de sökte en kommunikatör så kändes det självklart att söka tjänsten.

 

Vad har du gjort tidigare som du har nytta av nu hos NSPH?

– Jag har lång erfarenhet av att jobba med kommunikation i bred bemärkelse och det har jag stor användning av i den här rollen. Mitt förra jobb, som var på Föreningen Svensk Form, liknar det här jobbet på flera sätt – det är inom den ideella sektorn med regionala nätverk och mycket projektbaserat arbete. Man får göra väldigt många olika saker och arbeta med kostnadseffektiva lösningar. Jag är van vid att koordinera, samordna och ha många olika kontakter med såväl enskilda personer som organisationer och myndigheter. Jag har också en stor förståelse för ideellt arbete och vad det innebär, för många av de inom brukarföreningarna som vi samarbetar med i det här projektet. Jag har också en bakgrund som PR-konsult och det har jag nytta av nu när vi börjar vända oss utåt mer och söker upp pressen för att väcka intresse för projektet Inflytande i rättspsykiatrin.

 

Förhoppningsvis får vi beslutsfattare att intressera sig för rättspsykiatrin och vara med och förbättra situationen för en av de mest utsatta grupperna i samhället.

 

Finns det något inom projektet Inflytande i rättspsykiatrin som du brinner lite extra för?

– Jag vill att vi ska kunna öppna upp en sluten värld och bidra till att minska fördomar. Vi vill verkligen lyfta alla människors lika värde. Om vi kan bidra till att patienterna inom rättspsykiatrin får bättre förutsättningar för ett gott liv – både under och efter vårdtiden – så har vi lyckats. Jag som kommunikatör vill vara med och bidra till att vi når fler människor med kunskap och att media kan börja skriva om det här området på ett mer nyanserat sätt. Förhoppningsvis får vi beslutsfattare att intressera sig för rättspsykiatrin och vara med och förbättra situationen för en av de mest utsatta grupperna i samhället. Jag brinner för rättvisa; vi kan inte värdera ett samhälle utifrån vilka som har det bäst ställt utan tvärtom utifrån hur vi behandlar de som har det svårast. Det handlar om att lyfta ett helt samhälle.

 

Vad tycker du om att göra på fritiden? 

– Torsdagskvällar är heliga, för då sjunger jag i Enskede Indiekör, något som förstås är svårt att ägna sig åt under en pandemi. Men vi har en fantastisk körledare som lyckas entusiasmera oss, trots allt. Just nu har vi en liten minikör på fyra personer, som jag har äran att få vara med i, och så sitter resten av kören hemma och deltar via Zoom. Att vara med barnen tar mycket av min tid och är förstås det allra viktigaste för mig. Annars är träning något som jag prioriterar (jag tycker om att springa och styrketräna). Det håller mig i form, både mentalt och fysiskt.  I vanliga fall (när det inte är Coronarestriktioner) så älskar jag också att gå på konst- och designutställningar och att umgås med vänner och trängas tillsammans – på lokal eller hemma i soffan. Jag har också en utbildning inom textil formgivning och konsthantverk, så någon gång när barnen blivit lite större kanske jag kommer att ägna mig lite åt det igen…

 

Har du någon okänd talang?

– Jag gillar och tror att jag är ganska bra på att sjunga och dansa – när jag är på dansgolvet eller sjunger i kör känner jag mig lycklig! Jag har faktiskt varit med och vunnit kör-SM en gång i tiden och är en hejare på att dansa mot en vägg.

 

Läs mer om NSPH:s projekt Inflytande i rättspsykiatrinnsph.se/rattspsykiatri
Följ projektet på Facebook: @inflytandeirattspsykiatrin