Vem är du?

Jag är närking, uppvuxen i Kumla, och blev så småningom sörmlänning. Däremellan blev det fyra år i Västafrika vilket påverkat mig på flera olika sätt. Nu har jag just kommit hem från en resa i Östafrika i ett annat uppdrag och insåg hur hemma jag kände mig med människorna även där.

Jan Ström. Fotograf: Caroline Andersson

Hur kom det sig att du sökte den tjänsten som du nu har på NSPH?

Den verkade jättespännande. Att jobba med människor i utsatthet känns både intressant och viktigt. Projektet Mötesplats Anhöriga Samsjuklighet har ett väldefinierat uppdrag med en tydlig riktning. Samtidigt trivs jag i processer där allt inte är riktigt klart, där man söker efter nya lösningar och arbetssätt. Vi får se hur den ekvationen går ihop när kreativitet och struktur ska mötas.

Vad har du gjort tidigare som du har nytta av nu hos NSPH?

Jag försöker alltid ta sikte på vad vi finns till för och vem vi arbetar för. I det här fallet är det ju de anhöriga som ska få stöd. På Stadsmissionen jobbade jag med påverkansarbete och med att involvera personer med egen erfarenhet av hemlöshet. Det kändes självklart redan från början att arbeta tillsammans dem, och det blev väldigt bra. På Basta Arbetskooperativ utanför Södertälje hade alla kollegor egenerfarenhet. Det skapade en bra dynamik i vårt utvecklingsarbete.

Finns det något inom samsjuklighet som du brinner lite extra för?

Det blir helt centralt för hur vi lyckas med att på allvar få med vår primära målgrupp – de anhöriga. Det är därför vi är här. Om vi dessutom kan bidra till att anhöriga och deras närstående med samsjuklighet finner sätt att komma vidare i sin relation vore det verkligen att göra skillnad. Jag hoppas att vi kan nå anhöriga som vill engagera sig i projektet och bidra i olika sammanhang med sin expertis och sina erfarenheter i vårt framtida utvecklingsarbete med andra aktörer.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag trivs med att vara ute i skogen och på fälten. Under uppväxten höll jag på mycket med idrott, särskilt fotboll! Nu för tiden får det bli en löprunda då och då. När jag var yngre blev det ett antal dykresor, men det var länge sedan sist. Så när familjen bokade en till Kroatien i sommar för att dyka var det en glad överraskning.

Det bästa som har hänt de senaste tio åren är Spotify. Där upptäcker jag mängder med ny musik, just nu lyssnar jag på det norska bandet Madrugada, men även gamla kärlekar som Marie Fredriksson.

Välkommen, Jan!

 

Läs mer om projektet Mötesplats Anhöriga Samsjuklighet.