Under Almedalsveckan träffade NSPH socialminister Jakob Forssmed för att höra mer om den nya nationella hjälplinjen som snart är på plats. Under mötet diskuterades även andra aktuella frågor, så som den kommande nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention, samt behovet av att gå vidare med samsjuklighetsutredningen. Vi passade också på att lämna över NSPH:s intressepolitiska program.

NSPH:s intressepolitiska ombud Zarah Melander och socialminister Jakob Forssmed i Almedalen.

Zarah Melander, NSPH:s intressepolitiska ombud, träffade socialminister Jakob Forssmed (KD) i Almedalen för att tacka för hans engagemang i frågan om den nationella hjälplinjen och prata lite närmare om den nya hjälplinjen som snart är på plats:

Hur kommer det sig att socialministern vill satsa på att starta upp en ny nationell hjälplinje igen?

– Det har ju uppstått ett tomrum efter att regionerna tyvärr lade ner den linje som fanns så vi har undersökt olika vägar framåt kring den här frågan, för det finns ett behov av en dygnet runt-öppen linje dit man ringa och möta legitimerad personal. Och nu vill vi öppna en sådan och också göra det långsiktigt, en hjälplinje för personer med till exempel oro, ångest eller suicidala tankar, och att de vet att dit kan jag ringa och få stöd.

Hur har våra organisationer påverkat den riktningen?

– Med goda argument och med en lägesbeskrivning. Ni har kontakt med människor som har de här behoven så det har varit viktigt, och det ger en tydlig bild från verkligheten och människors vardag och vad en nationell hjälplinje kan fylla för funktion, och vad den fyllde för funktion när den fanns. Jag tycker det här känns väldigt bra, stort tack för att ni har lyft den här frågan så ihärdigt.

Vad blir nästa steg i arbetet med att starta upp hjälplinjen?

– Nästa steg är att det ska utses en person som får ansvar för det här arbetet och så tänker vi oss att den ska kunna öppna under hösten, sen kan vi i nuläget inte säga exakt när, den processen måste ha sin gång, men det är absolut ambitionen. Mitt mål är att den ska öppna så snart som möjligt förstås.

Samtidigt som det glädjande beskedet kom angående hjälplinjens framtid presenterades även att det kommer ytterligare medel till civilsamhällets stödverksamhet. Varför ville ni göra den satsningen?

– Ja, det finns ju ett ökat tryck, det finns tyvärr personer som inte kommer fram idag. Och då ser vi ett behov att stärka de olika hjälplinjer som finns. Vi tror att de kompletterar varandra på ett bra sätt. Ibland är det ju just det medmänskliga stödet som behövs. Någon att prata med, som inte nödvändigtvis har en yrkeslegitimation, men som finns där. Och ibland är det så att man söker någon som också har ett yrkeskunnande för att möta en specifik situation. Jag tycker att det känns bra att vi kan göra de här satsningarna.

Vi är ju väldigt tacksamma för båda dessa insatser och vi blev väldigt glada när vi såg nyheten så vi vill passa på att säga tack för det!

– Ja, men det är också ni som har påpekat behovet och visat på att det här är viktigt för dem ni företräder. Det finns personer som inte alltid är synliga, inte alltid är de som ropar högst, men som har stora behov. Just det här att inte vara ensam i de utsatta situationer som kan drabba personer med psykisk ohälsa på olika sätt, och om man hamnar i en ännu besvärligare situation där man upplever ett stort mörker, då är det viktigt.