I onsdags lämnade Utredningen Ett stärkt stöd till anhöriga sitt betänkande till regeringen, som haft i uppdrag att se över stöd till anhöriga till personer som är långvarigt sjuka, till anhöriga till personer som är kortvarigt allvarligt sjuka och till anhöriga som är barn. 

Utredningen lämnar en rad förslag på hur stödet till anhöriga kan stärkas, bland annat föreslås införandet av en anhörigkontakt inom socialtjänsten. Anhörigkontakten är tänkt att vara ett individriktat stöd som ska underlätta för den anhöriga att hantera sin situation och även det organisatoriska ansvaret som ofta hamnar på anhöriga. Utredningen föreslår att anhörigkontakten ska utgå från den anhöriges individuella behov.

– Vi tycker det är särskilt bra att utredningen nu föreslår att en anhörigkontakt till anhöriga ska erbjudas och att detta ska förtydligas i socialtjänstlagen. Denna typ av stödfunktion vet vi är något som anhöriga till personer med psykisk ohälsa har efterfrågat under en lång tid, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH.

Utredningen föreslår även att befintlig lagstiftning inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården förtydligas för att stärka stödet till anhöriga, att en nationell informationsportal för anhöriga inrättas och att befintliga stödlinjer som vänder sig till anhöriga får ökade medel.

– Här lyfter också utredaren fram att vi i civilsamhällets tar ett stort ansvar för anhörigas situation idag. Då det är en situation vi känner väl igen från NSPH och våra medlemsorganisationer är det ett viktigt erkännande för vårt arbete, fortsätter Conny Allaskog.

NSPH anordnade tidigare i år en hearing där våra medlemsorganisationer fick möjlighet att lyfta sina synpunkter till utredningens arbete. NSPH kommer fortsätta följa frågan och besvara remissen när det blir aktuellt.

Betänkandet hittas här