Sveriges radios Kaliber uppmärksammar allvarliga missförhållanden inom psykiatrins slutenvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. I granskningen från Kaliber framkommer att patienter som varit suicidala blivit misstrodda och dessutom fått instruktioner  kring hur de ska gå till väga för att ta sitt liv. Granskningen gäller framför allt två av överläkarna på avdelningen. 

– Jag blir oerhört illa berörd när jag tar del av denna granskning. Att överläkare ger ett så bristfälligt bemötande och dessutom skriver ut patienter som är suicidala och ger instruktioner om hur de kan ta sina liv, det är helt oacceptabelt, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH. 

Kaliber har varit i kontakt med ett 20-tal patienter, anhöriga och anställda, som ger en samstämmig bild av de två överläkarna, vilket också får stöd i patienternas journalanteckningar. Chefer inom psykiatrin har dessutom under låg tid fått flera larm från patienter, anhöriga och personal om läkarna men inga åtgärder tycks ha genomförts. Först fyra dagar efter Kalibers intervju med verksamhetschefen stängs de två överläkarna av under den tid som utredningarna pågår.  

– Befinner man sig inom psykiatrins slutenvård är man ofta i en utsatt situation och helt i beroendeställning till den personal som finns inom vården. Det ställer höga krav på personalens kompetens och bemötande och att det finns välfungerande rutiner inom verksamheten som skyddar patienterna. Det är tydligt att dessa rutiner inte har fungerat på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger Conny Allaskog och fortsätter: 

– Att patienter, anhöriga och dessutom annan personal larmar om missförhållanden men att inget har skett är väldigt bekymmersamt. Vården och i synnerhet psykiatrin måste lyssna till patienterna i högre utsträckning, här behövs bättre rutiner för att uppmärksamma den här typen av missförhållanden.   

NSPH anser att det krävs krafttag för att skapa en tryggare vård för patienter inom psykiatrin, i synnerhet inom slutenvården. Att arbeta i dessa verksamheter ställer väldigt höga krav på personalens kompetens, parallellt med frekvent fortbildning. Det behövs en tydligare styrning och rutiner från ledningen samt rutiner för att uppmärksamma och hantera missförhållanden inom verksamheten.  NSPH kommer att fortsätta bevaka frågan framöver.