I veckan träffade NSPH socialminister Jakob Forssmed och hans stabschef Tina Sahlén för att överlämna NSPH-rapporten 2024 och diskutera resultaten kopplat till ministerns ansvarsområden.
Under mötet presenterade Conny Allaskog, ordförande NSPH, och Zarah Melander, intressepolitiskt ombud NSPH, delar av resultaten från NSPH-rapporten 2024 tillsammans med NSPH:s förslag för att förbättra situationen för personer med psykisk ohälsa.
Fokus under samtalet låg på gruppens upplevelse och vård och stöd, att många i gruppen saknar sociala nätverk och aktiviteter idag, samt den ekonomiska situationen där många med psykisk ohälsa har det väldigt ansträngt.
Brister i dagens stödsystem
NSPH-rapporten 2024 visar att över 70 procent upplever att samhället inte ger tillräckligt med stöd, och 55 procent anser att de inte har fått den vård de behöver. Andra områden som brister är exempelvis upplevelsen av delaktighet i vården.
Utöver att vård och stöd behöver erbjudas i högre utsträckning lyfte NSPH särskilt att vård och omsorg måste utveckla det personcentrerade arbetssättet och att det krävs bättre och systematiska arbetssätt för att göra patienter och brukare delaktiga i sin vård. Forssmed nickade igenkännande åt resultaten om brister kring tillgång, innehåll och delaktighet i vård och stöd vid psykisk ohälsa och konstaterade att mer behöver göras här.
Forssmed ställde särskilt frågor kring upplevelse av diskriminering inom vården där rapporten visar att drygt 30 procent svarat att man känt sig diskriminerad inom vården på grund av sin psykiska ohälsa. Forssmed framhöll allvaret i dessa siffror, i synnerhet när patienter upplever diskriminering i den psykiatriska vården.
Trots att de ekonomiska frågorna i huvudsak tillhör andra ministrars ansvarsområden diskuterades även den ekonomiska situationen för många som lever med psykisk ohälsa. Här betonade vi att även människor med psykisk ohälsa måste ha rätt till skäliga levnadsvillkor, att de många brister som finns i dagens ekonomiska stödsystem ofta försvårar människors återhämtning och att vi på NSPH anser att det behövs en helhetsöversyn av det ekonomiska stödsystemet för personer med psykisk ohälsa.
Sociala nätverk och civilsamhällets roll
NSPH lyfte också behovet av att stärka arbetet och utveckla tillgången till sociala sammanhang, nätverk och meningsfulla aktiviteter för personer med psykisk ohälsa. Rapporten visar ett tydligt samband mellan tillgången till sociala nätverk och hur man skattar sin livskvalitet. Från NSPH:s sida lyfte vi fram att civilsamhället kan göra mycket mer för personer med psykisk ohälsa, men att det då behövs långsiktiga satsningar och resurser för att möjliggöra det, till exempel genom idéburna offentliga partnerskap (IOP).
Forssmed delade NSPH:s bild om att civilsamhället fyller en viktig funktion här och berättade positivt om sina egna besök hos till exempel Sveriges Fontänhus och RSMH, båda medlemsorganisationer i NSPH.
Jakob Forssmed ställde många relevanta frågor under mötet kopplade till rapportens resultat och andra aktuella frågor inom området. Forssmed tackade för rapporten, menade att resultaten ger viktig kunskap inom området och utryckte intresse av att ta del av framtida resultat i kommande rapporter.
NSPH-rapporten 2024 “Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är”