Vi tar fram unik kunskap – baserad på egenerfarenhet
Vårt arbete och våra aktiviteter bygger på brukarrörelsens samlade kunskap och erfarenhet och sker på flera nivåer: lokalt, regionalt och nationellt. Vi bidrar med ny kunskap och skapar dialog och inflytande, detta utifrån den egenerfarna kunskapen som kommer av leva med psykisk ohälsa i sin vardag.
Vi gör egna undersökningar om vård, omsorg och livsvillkor för patienter, brukare och anhöriga. Målet är att utveckla, följa upp och kvalitetssäkra såväl enskilda insatser som hela verksamheter.
Vi tar fram studiematerial, handböcker och inspirationsskrifter, varav många kan beställas i NSPH: butik.
Metoder och verktyg för brukarinflytande
Brukarrörelsen arbetar kontinuerligt med att ta fram nya metoder för hur patienter, brukare och anhöriga kan rusta sig själva att kunna och våga påverka, för hur man kan stödja varandra och hur man kan samarbeta med personal och beslutsfattare.
En viktig uppgift för NSPH är att ta denna kunskap vidare; att utveckla och sprida arbetssätt för delaktighet, brukarinflytande och kvalitetsutveckling inom vård och omsorg. Genom åren har brukarrörelsen tagit fram en rad olika metoder och verktyg för att ta brukarinflytandet från teori till praktik.
Läs mer om metoder och verktyg för brukarinflytande
Utredningar på uppdrag från andra aktörer
NSPH gör utredningsuppdrag på begäran av andra aktörer som huvudmän och myndigheter. Uppdragen kan omfatta enkäter, fokusgrupper och enskilda intervjuer med den berörda målgruppen.
Det kan handla om lokalt förankrade uppdrag, exempelvis en huvudman som vill kartlägga upplevelser av vård och omsorg inom sin region.
Det kan även handla om utredningar på övergripande nivå beställda av en myndighet, som vill ha en nationell granskning genomförd ur patient- och brukarperspektiv. Ett exempel är kartläggningen av patienter och anhörigas upplevelser kring tvångsvård och självvald inläggning, som NSPH genomfört på uppdrag av Socialstyrelsen.