Riksförbundet Hjärnkoll arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa och bildades av NSPH:s medlemsorganisationer. En viktig del av Hjärnkolls arbete är Hjärnkollambassadörerna som föreläser om hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Riksförbundet Hjärnkoll arbetar med att sprida kunskap och förståelse för hur psykisk ohälsa kan yttra sig för olika personer. Hjärnkoll arbetar under devisen ”Våga prata och våga fråga”. Arbetet utgår ifrån insikten att vi alla måste våga prata om psykisk ohälsa, för att öka kunskapen och få fördjupad förståelse för våra olikheter. När vi vet mer vågar vi också fråga mer. Då kan vi ta död på fördomar och bryta isolering. Det leder till bättre möten mellan människor, mer professionell behandling i vården och mindre diskriminering i samhället. Något som kan minska utslagning och rädda liv.

Hjärnkolls främsta verktyg är utbildade ambassadörer som föreläser om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa och hur deras återhämtningsresa har sett ut. Att använda sig av hjärnkollambassadörer ökar öppenheten och minskar stigma kring det ämne som den föreläser om.

Mer om Riksförbundet Hjärnkoll

Vill du veta mer om Hjärnkolls ambassadörer?

Då kan du lyssna på NSPH:s podd Kafferast i kunskapsfabriken där vi möter några av Hjärnkolls ambassadörer som berättar om sina erfarenheter: