Inflytande efter rättspsykiatrin är ett treårigt projekt där personer med egen erfarenhet av rättspsykiatri, så kallad peer support, ska utbildas och anställas för att stötta andra i övergången från rättspsykiatrisk slutenvård till ett självständigt liv. Projektet drivs av NSPH med stöd från Allmänna Arvsfonden.

Att lämna rättspsykiatrisk slutenvård och gå vidare till öppenvård och ett mer självständigt liv är en stor omställning. Många upplever osäkerhet, ensamhet och brist på stöd i denna kritiska fas. En tidigare patient uttryckte det tydligt:

Det är ju nu när jag skrivs ut som jag behöver en peer supporter som mest. Det är då jag är som mest sårbar.

Genom att utveckla en modell för peer support som stöttar under utskrivningsfasen vill NSPH bidra till ökad trygghet, stärkt egenmakt och bättre livskvalitet. Peer support kan bli en viktig länk mellan vård och ett mer självständigt liv, ett mänskligt och erfarenhetsbaserat stöd med fokus på ömsesidighet och återhämtning.
– Vi är så glada över att Arvsfonden har valt att stötta det här projektet, som kommer att skapa bättre förutsättningar för återhämtning för patienter som slussas ut från rättspsykiatrisk slutenvård, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH.

Vad är peer support?

Peer support är en yrkesroll där personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa använder sina erfarenheter för att stötta andra. Det handlar om att mötas som jämlikar, skapa tillit och bidra med hopp om återhämtning.

Utvecklas i samarbete med vården

Peer support-rollen kommer under projektets gång att utvecklas i nära samarbete med rättspsykiatriska kliniker och ska fungera som ett komplement till befintliga insatser, som stöd- och kontaktpersoner från region och kommun.

– Vi ser ett stort behov av att erbjuda stöd även efter utskrivning, säger Senka Sievers Juzbasic, projektledare. Projektet bygger vidare på Inflytande i rättspsykiatrin, en tidigare satsning från NSPH som varit mycket uppskattad av både patienter och personal. Flera kliniker har efterfrågat ett fortsatt stöd även efter utskrivning.

Projektet pågår i tre år med avslut hösten 2027

Läs mer om projektet hos Allmänna arvsfonden.

Projektteamet

Det är vi som arbetar med projektet Inflytande efter rättspsykiatrin.

Joanna Ågren – vikarierande projektledare och kommunikatör
Michaela Eriksson – samordnings- och utbildningsansvarig
Senka Sievers Juzbasic – ordinarie projektledare (föräldraledig till våren 2026)

Vill du lära känna oss lite mer? Här hittar du en personlig presentation av oss: Michaela, Joanna och Senka.

Vi söker tidigare patienter och personer i öppenvården som vill delta i fokusgrupper, för att förbättra övergången från vård till ett mer självständigt liv. Genom att dela dina perspektiv och erfarenheter kan du göra skillnad för framtidens vård och stöd. Du får ett arvode som tack för din tid.

Läs mer och anmäl dig