Hej!

Känner du igen dig i den här situationen? Då är det modigt av dig att be om stöd.

I Sverige idag lever cirka 385 000 barn och unga i en familj där någon har en riskabel alkoholkonsumtion, detta motsvarar 3-4 elever i varje skolklass. Vi på Trygga Barnen vet att en kan känna sig ensam om att ha det såhär, men du är inte ensam, vi finns här för dig!

När man växer upp med en förälder som dricker för mycket hamnar mycket fokus på den personen och dennes behov. Många går runt med en ständig klump i magen och undrar hur det kommer att vara när en kommer hem, om det kommer bli bråk eller om mamma kommer däcka innan middagen. Denna oro gör det ofta svårt att koncentrera sig på till exempel skolan. Många tar ett alltför stort ansvar både för den sjuka föräldern men även för hemmet, eventuella småsyskon och för att hålla upp fasaden utåt om att ingenting är fel därhemma. Inget av detta är ditt ansvar att bära, det är inte ditt fel att din förälder dricker och du har enligt lag rätt till stöd och hjälp i detta!

Bonnies tips till dig:
Du kan inte hjälpa din förälder, hen måste själv vilja ha och söka hjälp. Men du kan få hjälp att själv kunna må bättre och sätta dig själv i fokus. För att få stöd i din situation kan det vara bra att vända sig till någon vuxen i din närhet som du litar på. Det kan vara en förälder, en lärare, någon från elevhälsan eller på ungdomsmottagningen. Någon som du känner att du kan anförtro dig åt och som finns där bara för dig. De kan också hjälpa dig att hitta vidare stöd om du behöver.

Det kan också vara skönt att få prata med någon som har liknande erfarenheter som en själv, som vet vad en går igenom, som vet hur det är att växa upp nära någon som mår dåligt och de tankar och känslor som det kan medföra. Du kan till exempel vända dig till oss på Trygga Barnen, alla som svarar på telefon, mail, sms och kik hos oss har egna erfarenheter av att växa upp i en familj där någon dricker för mycket, tar andra droger eller mår psykiskt dåligt. Vi finns här för dig! Via oss kan du även få en kontaktperson, gå i en stödgrupp, gå i enskilda samtal och delta på våra olika aktiviteter.

www.tryggabarnen.org

Ta hand om dig!

Bonnie Friedh Möller

Det finns också en hel del andra ideella organisationer som arbetar med stöd till barn och unga som har det jobbigt, bland annat: www.bris.sewww.tilia.se, www.umo.se.