Hej!

Om du känner igen dig i att du är jättestressad, är det bra om du tar hjälp.

Pressen på unga idag är hög, inte bara utifrån dina egna och omgivningens krav på dig utan du konfronteras också dagligen med flödet av bilder på sociala medier där människor visar upp sina framgångar, sitt utseende och sin lycka. Mitt i allt detta ska man lyckas balansera skola, kompisar, kärleksrelationer, fritidsaktiviteter och allt annat som händer i livet.

Även hur man har det hemma kan vara något som orsakar stress. Många unga påverkas av allt detta och uppger att de är stressade flera dagar i veckan en stor del känner sig stressade i princip varje dag. Du känner säkert flera stycken som upplever liknande känslor som du.

Stress kan ge både fysiska och psykiska symptom och det är viktigt att bryta den i tid för att undvika utbrändhet.

Bonnies tips till dig:
Försök att hitta en stund varje dag där du gör något bara för din egen skull som gör att du kan varva ner lite, till exempel att gå en promenad, lyssna på musik eller ljudbok (utan att kolla sms eller sociala medier samtidigt) skriva eller teckna.

För att få stöd i din situation kan det vara bra att prata med personer i din närhet till exempel kompisar, men det kan också vara skönt att vända sig till någon vuxen (nära dig) som du litar på. Det kan vara en förälder, en lärare, någon från elevhälsan eller på ungdomsmottagningen. De kan också hjälpa dig att hitta vidare stöd om du behöver. Det är viktigt att du får prata om det som gör dig stressad och få hjälp och stöd i hur du kan hantera det så att du slipper bära allt själv. Du ska inte behöva vara ensam i detta!

På ungdomar.se kan du läsa mer om stress och hur den påverkar dig och vad du kan göra när du känner dig stressad. Det finns också ett forum där du kan prata med andra ungdomar samt listor på olika organisationer dit en kan vända sig för att få någon att prata med via till exempel chatt.
Kolla filmen på ungdomar.se

Ta hand om dig!

Bonnie Fridh Möller