Hej!

Om du känner igen dig i “Pappa är så deprimerad” att ha en förälder som mår dåligt. Tänk då på att det är klokt och modigt av dig att söka stöd. Som barn till en förälder som lider av psykisk ohälsa har du enligt lag rätt till stöd. Du ska inte behöva bära alla tankar och all oro själv!

Många som har en förälder som lever med psykisk ohälsa känner en stor oro och en klump i magen över hur det ska gå för föräldern. Kommer pappa att gå till jobbet idag? Kommer mamma att ta livet av sig? Denna oro gör det ofta svårt att koncentrera sig på till exempel skolan.

Mycket fokus hamnar på den som är sjuk och att den ska må så bra som möjligt och det blir ofta att en som anhörig sätter sig själv och sina behov åt sidan.

Många tänker också att de är ensamma om att ha en förälder som mår dåligt och vågar inte prata med någon om det utan går och bär allting inom sig. Men vi på Trygga Barnen vet att du inte är ensam och vi vet att det finns stöd och hjälp att få! Man brukar räkna att cirka 5 % av Sveriges befolkning lider av en depression just nu. Många av dessa har barn som också de påverkas av sin förälders psykiska ohälsa.

Bonnies tips till dig:
Du kan inte hjälpa din förälder, hen måste själv vilja ha och söka hjälp. Men du kan få hjälp att själv kunna må bättre och sätta dig själv i fokus. För att få stöd i din situation kan det vara bra att vända sig till någon vuxen i din närhet som du litar på. Det kan vara en förälder, en lärare, någon från elevhälsan eller på ungdomsmottagningen. Någon som du känner att du kan anförtro dig åt och som finns där bara för dig. De kan också hjälpa dig att hitta vidare stöd om du behöver.

Det kan också vara skönt att få prata med någon som har liknande erfarenheter som en själv, som vet vad du går igenom, som vet hur det är att växa upp nära någon som mår dåligt och de tankar och känslor som det kan medföra. Du kan till exempel vända dig till oss på Trygga Barnen, alla som svarar på telefon, mail, sms och kik hos oss har egna erfarenheter av att växa upp i en familj där någon dricker för mycket, tar andra droger eller mår psykiskt dåligt. Vi finns här för dig, du är inte ensam och det är inte ditt fel att din förälder är sjuk!

Ta hand om dig!

Bonnie Friedh Möller

www.tryggabarnen.org

Det finns också en hel del andra ideella organisationer som arbetar med stöd till barn och unga som har det jobbigt, bland annat: www.bris.sewww.tilia.se, www.umo.se (bra sida med mycket info och länkar till olika stödformer)