– Det är en jobbig situation att ha en förälder som är sjuk. Om någon i familjen mår dåligt så påverkar det hela familjen. Ofta får barn och unga svårt att se till sina egna behov eftersom de är upptagna med föräldrarnas behov. Det är också vanligt att de oroar sig för att själva bli sjuka.

Du är inte ensam. Kom ihåg att det inte är ditt fel att mamma eller pappa inte mår bra. Du kan inte bota dem utan de behöver stöd från andra vuxna. Själv kan du vända dig både till skolhälsovården eller en ungdomsmottagning nära dig.

Det är viktigt att du får egenhjälp, vare sig det handlar om stödsamtal eller om du hellre vill gå i en stödgrupp. Psykisk ohälsa är någonting som ofta blir en familjehemlighet och som man inte pratar om. Att få träffa andra barn och ungdomar som lever i en liknande situation kan göra att man inte känner sig så ensam och annorlunda. I en grupp är alla där av samma anledning. Man känner igen sig i varandra, får kunskap och lär sig mer om psykisk ohälsa. Kunskap tar bort skuld och skam.

Nils Brundin, gruppbehandlare Trappan, Socialförvaltningen Uppsala