Illustration: Lotta Sjöberg

Det är inte alltid lätt att få till ett samtal.
Här är ungdomarnas råd.

Tajming

Att vilja prata precis när tonåringen kliver innanför dörren är inte smart. Måndagar är inte heller så bra. Prata när det är lugnt och passar, mitt i veckan är bättre. Ät och vila lite innan, då är bägge mindre känsliga.

Platsen

Välj en plats där ditt barn känner sig trygg och avspänd. Kanske är det efter middagen vid matbordet? När ni är själva i bilen? Medan ni slötittar på teve? Man kan skapa ett tillfälle genom att be om hjälp med något eller småprata över en kvällsmacka.

Ta det lugnt

Säg inte plötsligt ”nu måste vi prata”. Avdramatisera istället. Om det är personligt så se till att ni är själva. Pressa inte, ha tålamod. Kanske behöver ni prata flera gånger om småsaker innan din tonåring tar upp något viktigt med dig.

Fokusera på det som är positivt

Hitta det som är bra, inte vad som gått fel, till exempel:
– Du gjorde klokt som gick hem och tog hand om dig själv när det här hände.
Bekräfta det som fungerar, lyft fram styrkor som hen själv inte ser.
– Vad modig du var när …
Unga mår ofta dåligt för att de måste prestera. Undvik att spä på det, som när ni pratar om betyg. Uppmuntra ansträngningen, inte resultatet. Vid framgångar räcker ett grattis bra, – jag älskar dig oavsett.

Skuldbelägg inte

När något gått på tok, lyssna, men sök inte efter syndabockar och skuldbelägg ingen. Försök istället hitta en lösning och en väg framåt