Välkomna till Scenen för Psykisk hälsa på Bokmässan i Göteborg 26 – 29 september

– en arena där vårt psykiska mående står i centrum

Scenen gästas av författare, psykologer, läkare, egenerfarna, anhöriga och andra som på olika sätt ger sitt perspektiv på temat psykisk hälsa.

Många inspirerande författare och talare är inbokade i år:

Lotten Almgren, Anna Bennisch med sin dotter Signe, Emelie Brandt Rossander och Alicia Brandt Rossander, Maria Farm, David Edfeldt, Agnes Mellstrand, Stefan Einhorn med sonen Michael Einhorn, Siri Helle, Christer Johansson, Anna Kåver, Lotta Sjunnesson,  och Henrik Wahlström.

 

Representanter från NSPH:s medlemsorganisationer Frisk & Fri, OCD-Förbundet, Shedo och Spelberoendes Riksförbund kommer finnas bland talarna på scenen, samt flertalet Hjärnkollambassadörer.

Hit kommer du också för att besöka montern ”Psykisk hälsa genom livet” (C02:42) där informationsmaterial och en samtalsstund på temat psykisk hälsa erbjuds. Scenen för Psykisk Hälsa arrangeras av Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) och Riksförbundet Hjärnkoll tillsammans med NSPH Skåne, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Västra Götalandsregionen.

Program för Bokmässan 2024 vid Scenen för Psykisk Hälsa

Torsdagen den 26 september

09.30 -10.00 En i varje klass
Tema: Skolan
Deltagare: 
OCD-förbundet
Talare: Hanna Edlund
Runt en kvarts miljon människor drabbas av OCD, en ångestdiagnos som ofta bryter ut i skolåldern. Ändå är kunskapen om OCD låg, och därför missar skolan många tecken på elever med de svårigheterna. OCD-förbundets Hanna Edlund berättar om sin skolgång och vägen mot sitt liv idag.

10.30 -11.00 Släpp kontrollen, det går att må bra igen
Tema: Skolan
Deltagare: Riksförbundet Hjärnkoll
Talare: Nathalie Stevens
I Nathalies berättelse pratar hon öppet och insiktsfullt om hennes resa från en munkavel gjord av skam till att våga berätta, välja sig själv och att gå från ångest till acceptans. Hennes berättelse är en inspirerande påminnelse om att när hon vågade känna, kunde hon också börja läka.

11.30 -12.00 Krona eller Klave?
Tema:
Skolan
Deltagare: Riksförbundet Hjärnkoll
Talare: Benjamin Gyllenfjärd
Känslor som rasar ner eller skjuts uppåt. Kaoset, stillheten och allt mitt i mellan med bipolär sjukdom. Benjamin Gyllenfjärd föreläser om sitt liv med bipolär sjukdom och hans skolgång med pressen att försöka vara perfekt och inte verka svag. Lyssna och hör hur han lever Idag oavsett vilken sida av myntet han landar på.

13.30 -14.00 ”Jag är för ful för att gå ut”
Tema:
Barn och ungas psykiska hälsa
Deltagare: 
OCD-förbundet
Talare: Helena Rönnberg Terése Björsenius
Diagnosen BDD är lika vanlig som OCD, och många lider i tysthet. De har svårt att lämna hemmet, och skolresultat och kompisrelationer blir påverkade. Kunskapen om BDD är låg, och många drabbade skäms och drar sig för att söka hjälp. Marie Andersson och Helena Rönnberg från OCD-förbundet berättar om BDD, och hur man som anhörig eller skolpersonal kan tänka och agera.

14.30 -15.00 Från hemmasittande till heltidsjobb
Tema:
Barn och ungas psykiska hälsa
Deltagare: 
Riksförbundet Hjärnkoll
Talare: Tindra Magnusson och Victor Rothausen
Viktor och Tindra har båda NPF-diagnoser och har båda varit hemmasittare under många år. De har känt på svårigheter i skolan, som har skapat frustration men även gett dem drivkraft. Under sin föreläsning kommer Viktor och Tindra att dela med sig av sina personliga berättelser och reflektioner och tips och strategier för att ta sig vidare. En inspirerande resa från “hemmasittande” till att vara aktiva och framgångsrika i arbetslivet.

15.30 -16.00 Kunskap om psykisk hälsa för unga
Tema:
Barn och ungas psykiska hälsa
Deltagare: 
SKR, UMO.se
Talare: Louise Aronsson, SKR/ Åsa Sandler, UMO.se
UMO.se är nationell webbsida för unga som innehåller information om hälsa, sex och relationer. Nu ska innehållet om hur man kan ta hand om sin psykiska hälsa utvecklas, via webbsidan och på sociala kanaler, bland annat Tiktok. Lyssna till hur arbetsprocessen ser ut, målsättningen framåt och hur du kan vara med och påverka arbetet framåt.

Kl 17-18: Mingel och livesändning av NSPH:s podd
Tema: Ungas återhämtning och egenmakt

Mårten Jansson, NSPH:s poddmakare, är på plats och intervjuar intressanta personer som medverkar på Scenen för psykisk hälsa.

Informationen som nedladdningsbar PDF

17.00-17.15 Mingel med dryck och enklare snacks

17.15 – 17.45 Poddsändning på scenen

Vägen vidare – hur Victor och Tindra hittade stöd för att kunna må bättre
Victor Rothausen och Tindra Magnusson, Unga Hjärnkollambassadörer. De har båda NPF-diagnoser och har varit borta från skolan många år. De delar med sig av tips och strategier
för att ta sig vidare.

Stöd till unga via UMO.se
Louise Aronsson, från SKR, arbetar med UMO.se, en webbsida för unga om hälsa, sex och relationer. Hon diskuterar samhällets stöd till unga – vad hittar fram? Vad frågar de efter?

Återhämtning för unga – vad är det?
Conny Allaskog, ordförande för NSPH och en av initiativtagarna till Återhämtningsguiden,
ett verktyg för den som mår psykiskt dåligt och är i behov av återhämtning. Ett samtal
kring återhämtning för unga – hur kan det se ut?

Hur kan jag som förälder stötta mitt barn vid psykisk ohälsa?
Helena Rönnberg, ordf för OCD-förbundet. Är mamma till en dotter med ocd, och en
dotter med adhd. Hur man ska tänka som förälder till ett barn med psykisk ohälsa? Hur stöttar man unga att växa och bli självständiga på ett bra sätt utifrån deras mående och förutsättningar?

17.45-18.00 Avslutande mingel

Fredagen den 27 september

09.30 -10.00 Återhämtningsguiden – ett verktyg för din psykiska hälsa
Tema: Välmående/återhämtning
Deltagare: Återhämtningsguiden
Talare: Conny Allaskog, Sanna Esaiasson, Linda Nordström
Det talas mer och mer om psykisk hälsa och återhämtning. Här presenteras Återhämtningsguiden, ett självhjälpsverktyg för återhämtning för den som mår dåligt eller lever med psykisk ohälsa. Återhämtningsguiden är framtagen av personer som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa och återhämtning. Materialet innehåller ett antal metoder för att öka upplevelsen av kontroll, känna hopp och se möjligheter.

10.30 -11.00 Med livet i behåll. Om åldrandets frihet och förluster.
Tema: Välmående/återhämtning
Talare: Anna Kåver
Psykolog och psykoterapeut Anna Kåver tar oss med på existentiella och psykologiska strövtåg i åldrandet. Hur kan man förhålla sig till de förändringar och förluster som åldrandet innebär – och samtidigt njuta av de fördelar som finns med att bli äldre? Utifrån personliga erfarenheter och ett långt yrkesliv med kunskap om både förändring och acceptans utforskar hon teman som val, självrespekt, fåfänga, vänskap, ensamhet, skuld, förluster, sorg, död och frihet.

11.30 -12.00 ”Från hopplöst fall till glädjande stabil – en berättelse om psykisk ohälsa och återhämtning”
Tema:
Berättelser om psykisk ohälsa och vändpunkter
Talare: Emelie Brandt Rossander och Alicia Brandt Rossander
Författarna och tillika fruarna Emelie och Alicia Brandt Rossander samtalar kring sjukdom, uppvaknande och återhämtning utifrån sin bok ”Från Hopplöst fall till glädjande stabil”. Deras förhoppning ska ge stöd och igenkänning oavsett vem du är och vad du bär på i livet.

13.30 -14.00 En helvetes kärlekshistoria (om alkoholberoende)
Tema: Berättelser om psykisk ohälsa och vändpunkter
Talare: Christer Johansson
Vad alkoholen kan åstadkomma i en människas liv och hur den påverkar den de som finns i närheten. Christer Johanssons tionde roman “En helvetes kärlekshistoria” berättar om Kent och hans kamp mot ett mångårigt alkoholberoende. Boken tar upp man kan förstå situationen för den som är drabbad och de som står bredvid.

14.30 -15.00 Från mörker till ljus: En berättelse om överlevnad och hopp
Tema:
Berättelser om psykisk ohälsa och vändpunkter
Deltagare: 
Riksförbundet Hjärnkoll
Talare: Paulina Bengtsson
Lyssna på Paulinas gripande berättelse om hur hon, som en vanlig 22-åring, blev hotad, manipulerad och såld av en man som idag anses vara en av Sveriges värsta sexualbrottslingar. Hon beskriver hur hon blev beroende av honom och hur sex som självskadebeteende kan se ut efter en sådan utsatthet. Trots allt är hennes berättelse hoppfull och bryter myter genom att visa att vi är mer än våra traumatiska erfarenheter.

15.30 -16.00 Vägar in och ut ur ett spelberoende
Tema:
Berättelser om psykisk ohälsa och vändpunkter
Deltagare: 
Spelberoendes Riksförbund
Spelberoende är vanligt och 400 000 svenskar tros vara drabbade. I denna programpunkt berättar en tidigare drabbad om hur hen hamnade i ett spelberoende och hur hen hittade vägar vidare. En person som varit anhörig deltar också och berättar om hur det kan vara att vara anhörig och stå bredvid någon som har ett spelmissbruk.

Lördagen den 28 september

10.00 -10.30 Föräldraskap
Tema:
Föräldratema
Talare
: Stefan och Michael Einhorn
Att en pappa och en son tillsammans författar en bok om föräldraskap är på sätt och vis ett kamikazeuppdrag. Med humor och osminkat allvar ger sig två generationer Einhorn i kast med uppgiften att beskriva föräldraskapets och “barnskapets” möjligheter och omöjligheter. Det är en bok om misslyckanden och besvikelser, om önskan att komma närmare, om glädjeämnen och insikter, men även om det som tidigare varit dolt.

10.45 -11.15 Vardag med varannan vecka
Tema: Föräldratema
Talare: Maria Farm
Ingen annanstans i världen är det växelvisa boendet för barn vanligare än i Sverige. Hur är det att vara förälder till barn på deltid? Hur hanterar man en vardag präglad av start och stopp, packade väskor och kramar i hallen? Vad tänker man på, vad tacklas man med? Och vad kan man göra om varannan vecka-vardagen känns övermäktig?

11.30 -12.00 Att försvinna sig – en mor och dotters berättelse om anorexia
Tema:
Föräldratema
Talare: Anna Bennich och Signe Bennich
Anna och Signe Bennich är aktuella med boken ”Att försvinna sig – en mor och dotters berättelse om anorexia”. I ett öppenhjärtigt samtal berättar de om Signes resa in i en ätstörning och om deras kamp för hennes överlevnad och hur de båda använde sig av dagboksskrivandet i en svår tid.

13.30 -14.00 Barn och ungdomar som ständigt krockar med tillvaron. Om vardagens utmaningar och konsten att styra sig själv
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Talare: David Edfelt
För vissa barn och ungdomar innebär vardagen att de misslyckas gång på gång. Hur kan vi förstå vad som gör utmaningarna så stora och hur kan vi stötta barnen att oftare lyckas i förskola, skola, fritid och i hemmet. Barn behöver gå rakryggade genom barndomen och det är vi vuxna som har ansvaret för att det blir så. Hur behöver vi tänka när utmaningarna är stora och vad kan vi göra? David Edfelt är psykolog och författare som handleder, utbildar och bedriver föräldrastöd.

14.30 -15.00 Existensboosten
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Talare
: Siri Helle
Ett samtal utifrån boken ”Existensboosten – din handbok om lyckan, mörkret och meningen med livet”. Vad säger psykologisk forskning om livets stora frågor som lycka, motståndskraft och meningen med livet? Och hur använder man den kunskapen i vardagen för att stärka sitt existentiella immunförsvar, eller helt enkelt för att må okej i en värld som blir alltmer tuff att hantera. Siri Helle introducerar begreppet psykologisk rikedom och visar konkret hur du använder motgångar för att växa, skapar ett meningsfullt liv och lär dig att njuta mer – oavsett vad livet bjuder.

15.30 -16.00 Att tala om psykisk ohälsa med humor som verktyg
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Talare
: Henrik Wahlström
Författaren och Instagram-profilen Henrik Wahlström berättar om hur legobyggen och skånska hästar som tänker på saker har fått flera hundra tusen människor att ta del av så allvarliga ämnen som psykisk sjukdom. Om hur fördomar och stigma kan brytas genom nya förebilder, och om hur en liten oansenlig symbol sprider hopp över hela landet.

Söndagen den 29 september

10.00 -10.30 Empatitrötthet – hur påverkas du inom ett socialt arbete?
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Talare: Lotten Almgren
Att arbeta med, samt hjälpa, människor kan upplevas utmanande. Begreppet empatitrötthet används för att beskriva det tillstånd som den som arbetar med ett psykologiskt tungt arbete kan drabbas av. Lotten Almgren resonerar kring utmaningarna och hur en kan hantera arbeten som riskerar leda till empatitrötthet.

10.45 -11.15 Jag ligger på soffan – en bok om utmattning
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Talare
: Lotta Sjunnesson
När Lotta blev sjuk i utmattningssyndrom gick hon från att vara en trebarnsmor med järnkoll på allt till en person som saknade förmåga att läsa och skriva eller klara vardagen. När hon började återhämta sig blev hennes eget skrivande ett verktyg för att förstå varför hon blev sjuk och hjälp till att bli frisk. Resultatet blev ”Jag ligger på soffan: en bok om utmattning”, en boken som på ett konkret sätt berättar om svårigheter i vardagen och hennes väg mot att bli friskare. Den vänder sig till dig som är sjuk i utmattningssyndrom, till dig som kanske, utan att alltid förstå det, är på väg i full fart mot att bli sjuk och som behöver en väckarklocka för att stanna upp. Den är till dig som är anhörig, till dig som är arbetsgivare och till dig som vill veta mer om sjukdomen.

11.30 -12.00 Ett panelsamtal med sex författare om att berätta, skildra och problematisera ätstörningar
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Arrangör: Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Talare: Anna Ehn, Marit Sahlström, Lina Kalmteg, Hanna Bergwall och Signe Bennich
Ett panelsamtal med författare (både skönlitteratur och facklitteratur) där vi får höra deras olika tankar om att berätta rätt sätt”.
Samtalet leds av Thor Rutgersson, författare och folkbildare
Anna Ehn, författare och journalist till böckerna “Ormen i mig” och “Om jag inte tränar går jag sönder”
Marit Sahlström, pedagog och författare till boken “Och runt mig faller världen”
Lina Kalmteg, litteraturredaktör, reporter, kritiker, P1 Kultur och författare till boken “Jag såg livet tvingas i mig”
Hanna Bergwall, Jurist dagtid, ultralöpare nattetid och författare till boken “Det räcker nu: mina nycklar till att bli frisk från en ätstörning.”
Signe Bennich, författare till boken “Att försvinna sig: En mor och dotters berättelse om anorexia”

13.30 -14.00 Psykiatri för icke-psykiatriker – om det hållbara bemötandet och de vanligaste psykiatriska tillstånden
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Talare: Agnes Mellstrand
Agnes Mellstrand är psykolog, handledare, organisationskonsult och föreläsare och har lång klinisk erfarenhet av att arbeta med KBT-terapi. Hon är författare till boken ”Psykiatri för icke-psykiatriker – om det hållbara bemötandet och de vanligaste psykiatriska tillstånden”. Agnes brinner för folkbildning i psykologiska frågor med teman som hållbart arbetsliv, hållbart ledarskap, svåra samtal, psykologisk trygghet på arbetsplatsen och bemötande vid psykisk ohälsa.

14.30-15.00 Självskadebeteendet när det inte fanns ord för smärtan
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Arrangör: Föreningen SHEDO
Talare: Elena Orrlöv
Elena Orrlöv från föreningen SHEDO föreläser utifrån sina erfarenheter att vara drabbad av ätstörning och självskadebeteende. Hon berättar om ordens betydelse på gott och ont. Hur ska man berätta om sin ångest när man inte har ord för det? Och samtidigt, hur orden kan hjälpa till att hitta vägar ur det dåliga måendet och för att få förståelse.

 15.30 -16.00: Vad andra såg var det jag blev
Tema:
Blandade teman på området psykisk hälsa
Deltagare: 
Riksförbundet Hjärnkoll
Talare: Martina Hägerklint
Martina var en ung, stark kvinna som alltid ställde upp för alla och tog hand om andra. Hon blev trebarnsmamma till två döttrar med dubbla NPF-diagnoser och mycket psykisk ohälsa. Hon arbetade även inom äldrevården och kände att hon inte räckte till. Hon drabbades av ångest, depression, agorafobi, utmattningssyndrom och långa perioder av sjukskrivning. På grund av stora yttre påfrestningar och väldigt lite utrymme för återhämtning blev utmattningssyndromet kroniskt. Livet blev en enda stor negativ spiral, och Martinas självstigmatisering hindrade hennes återhämtning.