Visa vägar arrangeras återkommande av NSPH och riktar sig till den som är intresserad av att förbättra verksamheter inom psykiatrin och socialpsykiatrin med hjälp av brukarinflytande, exempelvis:

  • beslutsfattare, tjänstepersoner och personal, som vill veta mer om hur man på ett konkret sätt kan utveckla verksamheten med ett brukarperspektiv,
  • engagerade inom brukarrörelsen, som vill blir inspirerade till att vara med och genomföra kvalitetshöjande insatser med brukarledda metoder och verktyg.

Under dagen presenteras konkreta metoder och verktyg för brukarinflytande med tips och inspiration kring hur arbetet kan läggas upp – med reflektioner och erfarenheter från utförare, forskare och representanter från brukarrörelsen.

Anmäl dig nu för att följa evenemanget digitalt så skickar vi en länk till din e-post några dagar innan sändningen. Deltagandet är kostnadsfritt.

LÄNK TILL ANMÄLAN

PROGRAMMET:

Moderator för dagen är Conny Allaskog, ordförande för NSPH & Riksförbundet Hjärnkoll
Innehållet uppdateras löpande.

10.00–12.30 FÖRMIDDAGEN
Här fokuserar vi på det övergripande och långsiktiga arbetet med brukarinflytande:

Välkomna!
Conny Allaskog hälsar välkommen och berättar om syftet med dagen

Inledningstal
Kerstin Evelius, chef för sektionen för psykisk hälsa hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Vad är brukarinflytande?
Conny Allaskog ger en övergripande beskrivning av hur arbetet med brukarinflytande kan se ut och hur NSPH kan stötta med kunskap och utbildning.

Hur arbetar regioner och kommuner med brukarinflytande? Insikter från NSPH-rapporten 2024
Zarah Melander, intressepolitiskt ombud för NSPH, berättar om resultaten i NSPH-rapporten 2024, där utredningsföretaget Novus genomfört en undersökning om brukarinflytande bland landets kommuner och regioner. Undersökningen ger en beskrivning av förutsättningar, resurser och ambitioner inom det lokala och regionala arbetet med brukarinflytande inom området psykisk hälsa.

Hur skapar vi mer jämlika möten? En introduktion till kunskapsrättvisa
Samverkan mellan tjänstepersoner och brukarrepresentanter ibland kan upplevas svårt. En orsak till detta kan vara förekomsten av kunskapsorättvisa. Hur skapar vi bättre samtal som motarbetar kunskapsorättvisa? Och vad är kunskapsorättvisa?  NSPH presenterar en ny guide som kan användas för att bättre tillvarata och utveckla den egenerfarna kunskapen inom området psykisk ohälsa, och skapa mer jämlika möten och effektivare arbetsprocesser.

Katarina Grim, forskare och docent i socialt arbete, Karlstads universitet
Filippa Gagnér Jenneteg, utbildningsledare brukarinflytande NSPH

Inflytande efter rättspsykiatrin – så skapar vi bättre stöd för patienter som lämnar rättspsykiatrisk slutenvård
Många som skrivs ut från rättspsykiatrin möter hinder som stigma, osäkerhet och brist på stöd, vilket ökar risken för återinläggning. NSPH:s Arvsfondsprojekt Inflytande efter rättspsykiatrin fokuserar på hur personer med egen erfarenhet kan bidra som stödpersoner, peer supportrar, i utslussningsprocessen. Målet är att skapa långsiktiga lösningar som stärker individens egenmakt och underlättar återgången till samhället.

Joanna Ågren
, projektledare för Inflytande efter rättspsykiatrin
Michaela Eriksson, samordnare och utbildningsansvarig i Inflytande efter rättspsykiatrin, som också delar sin återhämtningsresa och erfarenheter som tidigare patient inom rättspsykiatrin

Samtal om framtidens brukarinflytande
Hur kommer vi arbeta med brukarinflytande och egenmakt framöver? Conny Allaskog leder ett samtal om hur vi kan ta steget vidare i arbetet med att skapa en bättre och mer personcentrerad vård och omsorg.
Medverkande: Kerstin Evelius, SKR, Katarina Grim, Karlstads Universitet, Filippa Gagnér Jenneteg, NSPH Västra Götaland och Göteborg samt Anna Hellsten, verksamhetschef NSPH Västmanland

12.3013.20 LUNCHPAUS

13.2016.00 EFTERMIDDAGEN
Här presenteras konkreta metoder och verktyg för brukarinflytande med tips och inspiration kring hur arbetet kan läggas upp – med reflektioner och erfarenheter från utförare, forskare och representanter från brukarrörelsen:

Brukarrevisioner fångar upp värdefulla erfarenheter
Att göra en brukarrevision är ett effektivt sätt att ta reda på vad patienter/brukare tycker – hur upplever de verksamheten och hur kan den förbättras? Ta del av erfarenheter av hur brukarrevisioner kan vara ett värdefullt stöd för inkludering och verksamhetsutveckling.

Anna Hellsten, verksamhetschef NSPH Västmanland
Louise Nordström, samordnare NSPH Västmanland
Katarina Grim, forskare och docent i socialt arbete, Karlstads universitet
Veronica Stare, Enhetschef på beroendemottagningen, Region Västmanland

Peer supportrar erbjuder stöd och hopp
Allt fler personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa utbildas till att arbeta som peer supportrar, stödpersoner inom vård, omsorg och skola. Peer supportarna erbjuder stöd, inger hopp och fungerar som en brygga mellan personal och stödbehövande. Hur tar man steget att få in peer supportrar i verksamheten? Hur påverkar det verksamheten och personalen? Här får vi ta del av den allra senaste kunskapen kring peer support.

Sonny Wåhlstedt, ordförande/verksamhetsansvarig, NSPH Västra Götaland och Göteborg
Mary-Anne Jakobsson, samordnare NSPH Halland
Hanna Hayran Lönn, resultatenhetschef, aktivitetscenter Södertälje kommun
Elisabeth Argentzell, docent i arbetsterapi och biträdande lektor vid institutionen för hälsovetenskaper vid Lundsuniversitet

Återhämtningsguiden – ett värdefullt stöd att erbjuda patienter och anhöriga

Som ett praktiskt verktyg för ett erbjuda människor stöd i sin återhämtning finns Återhämtningsguiden. Här får vi veta mer om hur den kan användas, betydelsen av återhämtning och värdefulla erfarenheter av att använda den inom vård och omsorg.

Sanna Esaiasson, verksamhetsledare Återhämtningsguiden, NSPH Skåne
Linda Nordström, samordnare Återhämtningsguiden, NSPH Skåne
Hans Brauer, tidigare verksamhetschef inom vuxenpsykiatrin, Malmö Trelleborg
Ulrika Bejerholm, professor i psykiatrisk hälso- och sjukvårdsforskning, Region Skåne och Lunds universitet

Avslutning