Ett extralångt specialavsnitt av NSPH:s podd där den enskilde utredaren Susanne Rolfner Suvanto presenterar den rykande färska utredningen där hon lägger fram det efterlängtade förslaget till nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen.

-Jag skulle vilja se att många av de verktyg som används inom psykiatrin för att stärka brukarinflytandet, som brukarrevisioner och Hjärnkolls ambassadörsverksamhet, skulle användas mer inom äldreomsorgen, säger Susanne Rolfner Suvanto, som tidigare arbetade med den dåvarande Hjärnkoll-kampanjen och varit involverad i en mängd projekt och uppdrag på psykisk hälsa-området.

I poddsamtalet med NSPH:s Mårten Jansson påpekar Susanne Rolfner Suvanto att utredningen ska ses som en helhet – med långsiktiga förslag som spänner över fyra mandatperioder.

-Detta är en sammanhållen utredning, det är inte ett smörgåsbord där man kan plocka ut valda delar. Detta är en meny, säger Susanne Rolfner Suvanto.

Utredningen är en tusen sidor tjock lunta med det uppmanande namnet Läs mig! För att underlätta läsningen av det omfattande förslaget har hon kokat ner sina egna tankar och betraktelser över arbetet med utredningen i sektionen ”Utredarens kapitel”.

-Det jag tar med mig från utredningen är bland annat att kvalitén i omsorgen bygger på ett fungerande samspel mellan den äldre, anhöriga och personalen, säger Susanne Rolfner Suvanto och konstaterar att vård av äldre är ett hantverk som kräver fingertoppskänsla och ett handlag med kommunikation bortom ord.

Utredningen ”Läs mig – en nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer” presenteras den 31 mars.