Poddsamtalet med Norrköpings kommunordförande Lars Stjernqvist kretsar kring Norrköpings intressanta pionjärarbete med sociala investeringsfonder. Han var en av de drivande krafterna bakom att Norrköping rent praktiskt skulle börja bedriva socialtjänstarbete utifrån resonemanget att tidiga sociala insatser är samhällsekonomiskt lönsamma med en lite längre tidshorisont.

-Jag hoppas på att det på sikt skapas ett nationellt stöd för alla Sveriges kommuner där de kan få hjälp med att etablera och utvärdera sociala investeringsfonder. Det skulle på allvar kunna förändra synen på sociala insatser – det vore häftigt, utbrister Lars Stjernqvist.

I ett samarbete med SKL har Norrköpings kommun tagit fram en teknisk modell för hur tidiga insatser ska kunna räknas hem som investeringar och hur man kan beräkna de mänskliga och ekonomiska effekterna samt på ett trovärdigt sätt återföra ”vinsten” till verksamheten.

-Nu har vi följt upp detta så många år att vi ser att tekniken fungerar, redovisningen fungerar, de ekonomiska modellerna fungerar och vi ser effekter av insatserna främst för barn och unga, säger Lasse Stjernqvist.

Nyckeln till framgång är enligt honom att mäta och utvärdera insatsernas ekonomiska och mänskliga effekter gentemot en kontrollgrupp.

-Socialtjänstarbetare som i början oroades sig över pratet om ekonomi och pengar, resonerar nu istället om effekter och resultat av olika insatser – den förändringen i synen på arbetet är otroligt mycket värd, säger Lasse Stjernqvist.