I projektet “Inlåst men inte utan rättigheter” har Anna Quarnström på RSMH, tillsammans med Civil Rights Defenders, studerat hur Sverige klarar att följa konventionerna om mänskliga rättigheter för personer som är frihetsberövade inom tvångsvården, men även inom förvar, häkte och kriminalvård. Sverige har hög svansföring kring mänskliga rättigheter, samtidigt som vi får kritik av FN och Europarådets antitortyrkommitté.
-Det nya är att man nu faktiskt frågar folk om vad som inte funkar, berättar Anna Quarnström, människorättsjurist på RSMH.
Hon och hennes kollegor har kunnat bekräfta vad många med erfarenhet av tvångsvård hävdat: att trots att riksdagen stiftar välformulerade lagar om mänskliga rättigheter är det svårt att klaga och att få upprättelse för den som känner att ens rättigheter kränks i vården.
Nota bene: Under november 2017 så ligger RSMH och Civil Rights Defenders årliga enkät uppe som riktas till den som har erfarenhet av tvångsvård inom ungdomsvård, rättspsykiatri, psykiatri eller missbruksvård de senaste fem åren.