På internationella kvinnodagen möter vi Alexandra Charles, initiativtagare till 1,6-miljonerklubben, som berättar om resan från nattklubbsdrottning till välorganiserad eldsjäl mot genusorättvisor och för mer jämlik vård. I dag är hon dess ansikte utåt och ”kaptenen som driver organisationen framåt”.

-Kvinnor har samma rättigheter till bra vård som män. Och idag vet vi att män och kvinnor reagerar olika på läkemedel och därmed kan få olika biverkningar, säger Alexandra Charles, och tillägger att det därför är viktigt att kvinnor tas med med när det forskas på nya läkemedel.

1,6-miljonerklubben, som i år firar tjugoårsjubileum, började sin gärning med att uppmärksamma problemen inom sjukvården att upptäcka kvinnor med hjärt-kärl-sjukdom.
Numera är psykisk ohälsa, i synnerhet i form av stress och utbrändhet, en av de vanligaste orsakerna till sjukskriving för kvinnor. Sedan två år tillbaka samarbetar organisationen därför med Psykiatrifonden, vilket bland annat har resulterat i evenemanget Mental Health Evening.