-Jag krigar för mitt eget liv – för att det ska bli bra, och jag krigar mot fördomar och orättvisor, säger Hjärnkollambassadören Irene Oryema.
Hon kom till Sverige från Uganda som 14-åring i mitten av 80-talet. Hennes pappa mördades innan hon fyllt ett år, och familjen är idag spridd över världen. Hennes mamma bor kvar i Uganda, och två av hennes bröder bor numera i London.
I podden berättar hon om sin livsresa från det att hon ensam kom till Sverige, efter en kämpig barndom i Uganda, för att bo hos släktingar i Upplands Väsby. Det har stundom varit tufft, med depression och ångest som följeslagare – och som ung visste hon ingenting om psykisk ohälsa eller vart man kunde vända sig för att få hjälp.
-Jag känner idag hopp om en ljus framtid. Jag kämpar varje dag och gör så gott jag kan, men möter fördomar kring psykisk ohälsa, säger Irene Oryema.

Hon har utbildats till ambassadör inom projektet “Den egna berättelsen – om psykisk ohälsa och migration” som drivs av Riksförbundet Hjärnkoll med finansiering från Arvsfonden.