Filippa Gagnér Jenneteg (till vänster i bild) och Susanne Tell har skrivit “Handbok för livskämpar – till dig som inte vet om du orkar leva”. Efter att handboken lanserades på Suicidpreventiva dagen i höstas har den fått stort genomslag. Med sina egna erfarenheter av suicidalitet har Filippa och Susanne, tillsammans med professor emeritus Jan Beskow, skrivit en varm, konstruktiv och medmänsklig bok till den som plågas av tankar på att ta sitt liv. I den har de samlat fakta, berättelser, strategier och tips på hur man kan hjälpa sig själv för att undvika situationer som känns outhärdliga. Det finns även ett kapitel riktat till anhöriga.

-Vi hade själva velat ha en bok som hade hjälpt oss förstå vad som händer när man får tankar på att ta sitt liv och hur man kan hantera det. Kunskap ger trygghet och kan motverka känslor av rädsla, skam och sorg, säger Filippa Gagnér Jenneteg.

Sprid gärna poddavsnittet till någon som du tror kämpar med tunga tankar och kan behöva stöd och konkreta tips om man hur man kan hantera självmordstankar.

Har du tankar kring att du inte orkar leva längre? Eller är du orolig för någon annan som verkar må dåligt? Hit kan du vända dig