I Kafferast i kunskapsfabrikens 100:e avsnitt så slår vi på stort med det längsta avsnittet hittills!

Gästerna är personer som driver egna poddar med fokus på psykisk ohälsa: Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från den oerhört populära Ångestpodden samt Christian Dahlström, grundaren av den prisbelönta podden Sinnessjukt (samt dess föregångare Psykpodden).

Fokus för samtalet ligger på hur det är att podda om psykisk ohälsa, vilket inflytande och ansvar man som poddmakare har, egen erfarenhet och om att bryta stigman. Såväl Ångestpodden som Sinnessjukt började sändas 2015, utifrån att det saknades samtal om psykisk ohälsa och ett stort kunskapsglapp kring psykisk mående.

-Det var nästan ingen som pratade om psykisk ohälsa för fem år sedan. Det låter otänkbart idag men det är en enorm skillnad nu. Det är tydligt att det finns ett stort ofantligt behov att få dela sitt mående med andra, säger Christian Dahlström.

Poddavsnittet kretsar även kring frågor som: Vad betyder öppenheten om psykisk ohälsa i de här poddarna för lyssnare som själva mår dåligt och hur kan man påverka för att förbättra?

Drivkraften bakom poddarna förutom nyfikenhet och kunskapstörst är ilska. Ilska över den katastrofala vården med orimligt långa väntetider, och de berörande historier som lyssnarna delar med sig av.
-Om vi kan hjälpa tio personer att må bättre så är det värt det. Att så många lyssnar säger en del om hur efterlängtat det är, säger Sofie Hallberg.

Alla medverkande har egna erfarenheter av psykisk ohälsa, direkt eller som anhörig.
-Det är lättare att prata om ångest när vi sitter vid en mick i vår poddstudio, i själva verket har vi svårare att prata om vår ångest i riktiga relationer, säger Ida Höckerstrand.