Ylva Larsson berättar om sina erfarenheter av att ha levt ett liv med ett blandmissbruk och psykisk ohälsa. Hon är en av deltagarna i den referensgrupp som NSPH startat för att samla erfarenheter från personer som levt med både ett drogmissbruk och psykisk sjukdom.

I podden berättar hon när det var som svårast. Hur hon hade övat upp en sorts skicklighet i att kombinera receptbelagd medicin och olika droger för att hantera sin vardag, men därigenom också gjort det nästan omöjligt för vården att förstå hur hennes psykiatriska diagnoser faktiskt såg ut.

Hon delar även med sig av sina erfarenheter av stigmat, tabut och olagligheten kring att vara missbrukare. Hur det fick henne att dölja sitt missbruk för vården. Hon beskriver det problematiska med att vården ofta bygger på krav och hot om indragna behandlingar eller i värsta fall omhändertagande av barn. Vilket leder till att man inte känner att man kan vara öppen och ärlig om sitt missbruk då man är rädd för konsekvenserna. Och hur det fortfarande är svårt att känna riktig tillit till att vården – trots många års fungerande samarbete.

Ylva är idag hjärnkollsambassadör, och det var först när hon började föreläsa om sitt mående som hon kunde inse att hon hade ett missbruk.

Ylva bloggar även för RSMH. Om du vill läsa Ylvas blogginlägg finns de på RSMHbloggen.se