Det är snart ett år sedan Annika Strandhälls sambo Thomas dog i suicid, vilket hon berättade om i SVT-programmet Skavlan i början av februari i år. I ett personligt samtal om psykisk ohälsa, stigmatisering och öppenhet tar Annika Strandhäll i NSPH:s podd upp sina tankar kring tiden som gått efter självmordet och sin upplevelse av att vara anhörig.

– Jag är väldigt tillfreds med att vi som familj gick ut och pratade om detta. Det är otroligt många som har hört av sig efteråt med sina egna berättelser, och det har stärkt mig i att det var rätt. Det var också viktigt för oss att ta makten över vår egen berättelse då vi var utsatta för rykten, hat och hot, säger Annika Strandhäll, riksdagsledamot (s) och talesperson i jämställdhetsfrågor. Hon har tidigare suttit som socialminister (2017-19) respektive socialförsäkringsminister (2014-2017).

I podden reflekterar hon även över sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom när hennes första dotter var ett år gammal, samt sina tidiga erfarenheter av att vara anhörig. Hon växte upp i Bergsjön i Göteborg i en familj som hade det tufft ekonomiskt. Hennes mamma var ensamstående förälder till tre barn, blev tidigt sjukpensionär och drabbades i perioder av såväl fysisk som psykisk ohälsa.

– Det var inget som berättades utåt, utan det hölls inom familjen. Jag kan se en väldig skillnad hos mina döttrar – de har en helt annan öppenhet med sina vänner i hur de pratar om psykisk ohälsa, säger Annika Strandhäll.

Lyssna till samtalet mellan henne och NSPH:s poddproducent Mårten Jansson där de även samtalar om behovet av en upprustning av folkhälsan och den nödvändiga omställningen av svensk sjukvård utifrån de ökande problemen med psykisk ohälsa.

Tips: Annika Strandhäll inledningstalar under vår inspirationsdag om anhörigstöd den 13 november. Det går bra att följa dagen digitalt utan kostnad! Läs mer här