Det är tredje gången gillt för Ullakarin Nyberg att vara med i Kafferast i kunskapsfabriken. Denna gång har samtalet en ny utgångspunkt – hennes egen erfarenhet av cancer och upplevelsen av att vara patient. Välkommen att lyssna till en halvtimmes kloka tankar om sjukdom, återhämtning, döden men framförallt om livet och vikten av förundran.

Många känner henne som den erfarna psykiatrikern med den lugna rösten som har så många kloka saker att säga om suicidprevention och hur man kan möta en person som har tankar kring att inte orka leva längre. I ett personligt samtal med NSPH:s poddproducent Mårten Jansson så berättar hon om resan sedan cancerdiagnosen 2018; hennes mentala förhållningssätt till sjukdomen, den medicinframmanade depressionen och tankarna kring döden och livets slut.

I hennes arbete återkommer hon till de existentiella frågorna, vilket givit henne fördelar när hon bestämde sig för vilket förhållningssätt hon vill ha till sjukdomen.  Hon beskriver det själv som att hon varit noga med sina prioriteringar:

Om jag får veta att mitt liv nu ska ta slut – vad skulle jag vilja ändra?
Hur vill jag att andra människor ska minnas mig?
Vilket avslut vill jag ha med mina tre vuxna söner?  

– När jag sagt hej då till mina söner så har jag varit medveten om att det kan vara sista gången vi ses – det är en realitet. Sjukdomen har visat på betydelsen av möten och relationer, säger hon.

Under samtalet reflekterar Ullakarin bland annat över hur hennes förmåga till förundran över livets vardagligheter är en viktig del i återhämtningen – att hitta sina egna verktyg och resurser i en situation när man mår dåligt.

Hör mer om hennes tankar kring den depression hon drabbades av under medicineringen och hur den gav henne en djupare förståelse för de människor som inte orkar med sina liv.

#återhämtning #cancerbehandling #egenerfarenhet #depression

Här hittar du tidigare poddavsnitt med Ullakarin Nyberg:
Avsnitt 2017/33 Ullakarin Nyberg, Stockholm

Avsnitt 2019/20 Ullakarin och Pelle om säker suicidprevention