2024/19 – Om NSPH-rapporten 2024 – del 2 2024-12-05
NSPH har undersökt hur kommuner och regioner arbetar med brukarinflytande inom området psykisk hälsa – och hur brukarrörelsen runt om i landet upplever att samarbetet med dem fungerar.
Här hittar du senaste nytt och kan leta bland alla artiklar som publicerats på sidan
NSPH har undersökt hur kommuner och regioner arbetar med brukarinflytande inom området psykisk hälsa – och hur brukarrörelsen runt om i landet upplever att samarbetet med dem fungerar.
Louise Aronsson och Ru Hedefalk tränar ett basketlag med 13-14-åriga tjejer som vill bli bäst. Hur kan de också få dem att må bra; var och en och tillsammans som ett lag.
NSPH och Hjärnkoll är alltid med på Bokmässan i Göteborg. På vår scen framträder personer som berättar om olika projekt, böcker och erfarenheter. Några av dem får du möta i det här avsnittet.
Tomas Bokström hjälper kommuner och regioner att skapa förändring – så att det märks för patienter, brukare och alla invånare. En sak som han lärt sig under de tio år han arbetat med detta är: TÅLAMOD.
Vår egen poddmakare Mårten Jansson berättar om arbetet med att ta fram den nya NSPH rapporten “Det blir dyrare att leva ju sjukare jag blir”. Där har svar från över 2000 personer samlats kring erfarenheter av att leva med psykisk ohälsa, sin egen eller en närståendes.
Anton Danielsson fick i uppdrag att göra en framtidsspaning för Karlskoga kommun, att användas för att kunna planera för framtida utmaningar inom den sociala sektorn. Här berättar han om de viktigaste utmaningarna han lyckades ringa in.
Christine Senter och Patrik Kalander vid vuxenpsykiatrin i Västmanland berättar om hur man förbereder sig för eventuella förändringar när det gäller vården för personer med både psykiatrisk sjukdom och skadligt bruk eller beroende.
När Alicia Brandt Rossander gick i gymnasiet hamnade hon i ett maniskt tillstånd som ledde till att hon brände ut sig och hamnade i tvångsvården. Tanken var att hon skulle vara där ett par veckor för att stabiliseras. Det blev flera år i tvångsvård och på behandlingshem innan hon lyckades ta sig tillbaka.
Anna Ardin forskar om Civic Space, det utrymme i en demokrati där ideella krafter kan vara kreativa och bidra till att utveckla samhället.
Öppenvårdsmottagningen Spindeln drivs tillsammans av Västerås stad och Region Västmanland. Man riktar sig specifikt till personer som både har ett substansberoende och en psykatrisk problematik.
Inger Forsgren berättar om sina egna erfarenheter av beroende, sitt engagemang i brukarrörelsen och om sin roll som expert i Narkotikautredningen.
Bara “tre procent av Sveriges barn och unga äter och rör sig i enlighet med kostråd och rekommendationer” och “barn i familjer med låg inkomst har sämre möjligheter att äta bra mat och delta i idrottsaktiviteter.”