Vad är brukarinflytande?

Brukarinflytande är avgörande för att kunna skapa verksamheter som utgår från brukares och patienters behov. Det är också avgörande för att kunna minska stigmat och undermakten hos personer med psykisk ohälsa.

Brukarinflytande innebär att den som tar del av en vård- eller stödinsats har inflytande över dess utformning och genomförande.  Det kan handla om allt från att enskilda individer är delaktiga i sin egen vård, till att en större grupp individer påverkar utvecklingen av en hel verksamhet.

“Inget om oss utan oss”

När NSPH talar om brukarinflytande utgår vi från det inflytande och den delaktighet som patienter, brukare och anhöriga erbjuds (eller borde erbjudas) inom vård och omsorg och av de samhällsinstanser som har i uppgift att förebygga psykisk ohälsa eller stödja dem som drabbas av psykisk sjukdom eller lever med psykiska funktionsnedsättningar.

Vi är övertygade om att att det blir bättre resultat om personer med egen erfarenhet får vara delaktiga i de beslut som tas. Oavsett om det är beslut som tas varje dag ute i vård och omsorg eller om det är beslut på en mer övergripande strategisk och politisk nivå.

 

Varför brukarinflytande?

Det finns många anledningar att arbeta med brukarinflytande:
  • Det ger högre kvalitet och service i verksamheter när de som tar beslut om eller utför vården och omsorgen får mer kunskap om målgruppernas behov och erfarenheter.
  • Det gör att insatser blir mer ändamålsenliga och effektiva vilket leder till ett bättre nyttjande av offentliga resurser.
  • Det är mer effektivt att utgå från målgruppens faktiska behov än att utgå från behov tolkade av andra.
  • Det jämnar ut maktbalansen. Att medverka och få makt över beslut och insatser som rör det egna livet ökar självförtroendet och förändrar självbilden.
  • För möjligheter att återhämta sig från psykisk ohälsa, anses makt och ansvar att påverka beslut som rör den egna livssituationen vara viktiga faktorer.
  • Möjligheten till inflytande kännetecknar en demokrati, och i Sverige har vi byggt upp en demokrati som bygger på att människor ska kunna påverka de offentliga verksamheter de använder.

Socialstyrelsen har i en vägledning sammanställt fördelarna med att systematiskt arbeta med brukarinflytande
“Att ge ordet och lämna plats – Vägledning om brukarinflytande inom socialtjänst, psykiatri och missbruks- och beroendevård”

Ökade krav på brukarmedverkan

Det finns en ökad medvetenhet i samhället om vikten av att vård och stöd utformas efter de behov och förväntningar som finns hos patienter, brukare och anhöriga. Det är allt mer etablerat och accepterat att kunskapsbaserad vård bygger på såväl medicinsk, psykologisk och social vetenskap tillsammans med patienters och brukares erfarenheter.  Målsättningen är att inflytandet i vården och omsorgen ska öka och att vården och omsorgen i förlängningen ska bli mer patient-, brukar- och anhörigcentrerad.

I allt fler styrdokument står det att brukarinflytande är något som verksamheter aktivt ska arbeta med. Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) skriver:

En systematisk patient-, brukar- och anhörigmedverkan är viktig för att säkerställa en god kvalitet på de insatser som ges inom vården och omsorgen men också för att identifiera strategiska utvecklingsbehov och bidra till personcentrering.

Du kan läsa mer i Överenskommelse Psykisk hälsa SKR 2023

Hur gör man för att skapa brukarinflytande?

Att jobba med brukarinflytande kräver tid, resurser och uthållighet. Det behövs utvärdering och uppföljning för att arbetet verkligen ska ge de effekter som önskas.

  • Fundera på vilket sätt brukarinflytande kan göra er verksamhet bättre.
  • Skapa ett tydligt syfte – varför ska ni arbeta med brukarinflytande?
  • Det viktigaste av allt är att brukarna bjuds in redan från start och är med i arbetet hela vägen.

Brukarrörelsen ser väldigt olika ut i olika delar av Sverige. I vissa regioner samlas brukarorganisationer under paraplyet NSPH och kan med hjälp av finansiering från kommun och region ha anställda som arbetar med brukarinflytande.

I andra regioner är brukarrörelsen inte lika organiserad och jobbar enbart utifrån ideella resurser. Då behöver kommun och region i högre grad stötta de lokala brukarorganisationerna för att de ska finnas med i arbetet med brukarinflytande.

Vill du veta mer hur arbetet med brukarinflytande kan byggas upp?
Läs mer här