På bild från vänster: Conny Allaskog, NSPH (foto: Caroline Andersson). Rickard Bracken, Suicide Zero. Nicklas Mårtensson, Funktionsrätt Sverige.

Vårt ideella arbete behöver kompletteras med en hjälplinje med legitimerad personal som erbjuder råd, stöd och behandling, skriver vi på NSPH, tillsammans med Suicide Zero och Funktionsrätt Sverige.

Förra veckan meddelade regeringen att det kommer 10 miljoner kronor extra till ideella organisationer som ger medmänskligt stöd via telefon eller chatt. Det är ett välbehövligt tillskott som vi i ideell sektor länge efterfrågat. Men det ändrar inte på det faktum att det behövs en offentlig aktör som tar ansvar för en nationell hjälplinje, som har möjlighet att erbjuda rådgivning, tillgång till vård och akuta insatser när det behövs. Detta ansvar ska inte vila på ideella aktörer.

Läs hela debattartikeln hos Dagens Samhälle