Växa och må bra:s redaktion har bett föräldrar att dela med sig av hur de pratar med sina barn och visar att de bryr sig om dem. Mona är mamma till Sara, 13 år och Johan, 16 år. Här är hennes erfarenheter och råd.

Hur mår dina barn just nu?
– Min son mår bättre än på länge medan min dotter är stressad över skolan, även om det har blivit bättre på senare tid.

Hur visar sig den stressen?
– 
Hon snackar mycket om prov och läxor. Och så är hon ömsom glad, ledsen och irriterad. Mitt i tonåren!

Har du som förälder reflekterat över varifrån den här stressen kommer?
– Det är mycket press från sociala medier. Man ska vara på ett visst sätt, ha vissa kläder och så en ständig närvaro på sociala medier. Och ska man vara duktig i skolan också, det räcker inte med att ta snygga bilder till flödet.

Hur pratar du med dina barn om stress, ångest och oro inför att misslyckas?
– 
Eftersom jag är utbildad lärare så försöker jag att prata om att ta in kunskap som ska vara länge och inte bara inför ett prov. Men det är lättare sagt än gjort, det förstår jag. Jag försöker också att tala om att det kommer att lösa sig ändå. ”Var inte så hård mot dig själv, det kommer att lösa sig!” Det kanske låter fånigt men så är det ju.

Kan du känna dig maktlös om du ser att dina barn inte mår bra men inte vill berätta något? Vad gör du då?
– 
Min son mådde inte så bra i 9:an. Han ville inte gå i skolan och så var det bråkigt hemma. Han ville inte prata så jag tog ett steg tillbaka och sa ”jag förstår att det är något och jag finns här när du vill prata”.  En tid senare kom han till mig och berättade att han var förälskad i en av sina vänner och inte visste om känslorna var besvarade eller inte.

Vem har lärt dig hur du ska prata med dina barn?
– Till en början, när de var små, var jag väldigt forskar- och experttrogen och läste varenda tidningsartikel i ämnet. Men efter ett tag så började jag att gå mer på min egen magkänsla, det gör jag fortfarande.

Ni pratar mycket om känslor hemma, berätta!
– Vi är öppna för varandra och försöker att både visa och prata om känslor. Barnen får alltid komma till mig när de är ledsna eller arga. Men inte slåss eller säga fula saker förstås. Det är okej att känna och vad du känner kan ingen ta ifrån dig. Där har jag faktiskt lärt dem något.

Hur öppen är du med hur du själv mår?
– 
När jag och barnens pappa separerade så pratade jag öppet om att jag var ledsen, utan att lägga över mina bekymmer på dem. Det tror jag är jättebra, att berätta hur man mår. Då förstår de att ingen är perfekt och inte heller orkar vara det. Inte mammor heller. Jag tror att vi som föräldrar måste våga visa att vi inte är perfekta för då visar vi för barnen att det är okej att ha brister.