Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, är ett samarbete mellan patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området. Vi ser oss patienter, brukare och anhöriga som en oumbärlig resurs i vården, stödet och behandlingen. Huvudkravet är att våra medlemmar ska ha ett större inflytande över de beslut som fattas inom vård och stöd.
Här nedan får du svar på några av de vanligaste frågorna kring oss och vår verksamhet.
Vad är brukarinflytande?
När NSPH talar om brukarinflytande utgår vi från det inflytande och den delaktighet som patienter, brukare och anhöriga erbjuds (eller borde erbjudas) inom vård och omsorg och av de samhällsinstanser som har i uppgift att förebygga psykisk ohälsa eller stödja dem som drabbas av psykisk sjukdom eller lever med psykiska funktionsnedsättningar.
Brukarinflytande är avgörande för att kunna skapa verksamheter som utgår från brukares och patienters behov. Det är också avgörande för att kunna minska stigmat och undermakten hos personer med psykisk ohälsa.
Jag har det tufft just nu, vilken hjälp kan NSPH ge mig?
Vi på NSPH kan tyvärr inte ge någon direkthjälp, men hänvisar gärna till rätt organisationer. Vi har även en lista över olika organisationer och samhällsaktörer som erbjuder stöd.
Jag vill beställa material. Hur gör jag?
I vår webbutik hittar du NSPH:s profilprodukter samt våra populära trycksaker. Ladda ner dem digitalt eller beställ hem.
Hur jobbar NSPH där jag bor?
Patient-, brukar- och anhörigföreningar runt om i landet bildar ofta egna nätverk för att driva gemensamma frågor lokalt och regionalt. Vi stödjer dem i att samverka med varandra och att nå inflytande inom deras prioriterade intresseområden gentemot kommuner och landsting och andra regionala aktörer.
Här finns information om de regionala nätverken
Kan man bli medlem i NSPH?
Nej, du som enskild person kan inte bli medlem i NSPH, men i våra medlemsorganisationer kan man bli medlem.
Här hittar du information om våra medlemsorganisationer
Kan jag skänka pengar till NSPH?
NSPH har inget 90-konto, men man kan skänka pengar exempelvis via Swish eller Bankgiro. Kontakta ekonomi@nsph.se för mer information eller läs mer via länken nedan.
Hur finansieras ni?
NSPH får ett grundstöd via Folkhälsomyndigheten. Dessutom söker och genomför vi nationella projekt med stöd från Arvsfonden.
Hur gör jag för att få jobba hos er?
Vi lägger ut annonser på webbplatsen när vi har lediga tjänster.
Mer information om lediga tjänster
Jag forskar/studerar och vill komma i kontakt med människor för en studie, kan ni hjälpa mig med det?
Beroende på vad ditt projekt eller dina studier handlar om finns det olika kontaktpersoner. Ibland är det mer relevant att kontakta våra medlemsorganisationer som har mer nära patientkontakt. Men du kan alltid kontakta vår växel på 076-242 49 42.