Riksrevisionen publicerade idag sin granskning av Allmänna arvsfonden. Riksrevisionen föreslår bland annat att nuvarande system med Allmänna arvsfonden avvecklas. NSPH anser att det skulle vara ett dråpslag mot hela civilsamhället.

– Vi på NSPH och våra medlemsorganisationer har under flera decennier drivit projekt med medel via Arvsfonden. Dessa projekt har på olika sätt bidragit till ett mer inkluderande samhälle för personer som lever med psykisk ohälsa och deras anhöriga. Att lägga ner Arvsfonden skulle få enorma konsekvenser för patient-, brukar- och anhörigrörelsen – men även för civilsamhället i stort, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH.  

Conny Allaskog, NSPH. Fotograf: Caroline Andersson

Haft positiv inverkan på psykisk hälsa-området

Att patient-, brukar- och anhörigrörelsen haft möjlighet att driva projekt genom Arvsfonden har varit avgörande för en stor del av det viktiga utvecklingsarbete vi lyckats driva inom psykisk hälsa-området under åren. Genom Arvsfonden har personer med psykiska sjukdomar, funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa och deras anhöriga skapat och deltagit i projekt som haft positiv inverkan på området. Några exempel på verksamheter som vi tagit fram genom stöd från Arvsfonden är Peer Support, Brukarrevision och Återhämtningsguiden. För brukarrörelsens organisationer är det därför oerhört viktigt att möjligheterna att driva utvecklingsprojekt via Arvsfonden finns kvar även framöver. 

– Nu senast har vi drivit ett banbrytande projekt om inflytande för personer som befinner sig inom rättspsykiatrisk vård. Vi fick nyligen beviljade medel för att fortsätta detta arbete genom ett nytt arvsfondsprojekt om vad som händer efter den rättspsykiatriska vården. Att driva utvecklingsprojekt för personer som befinner sig inom rättspsykiatrisk vård hade varit omöjligt utan medel från Arvsfonden, säger Conny Allaskog. 

Delar ej bilden om bristande kontroll

Det är givetvis viktigt att säkerställa att medel som utgår från Arvsfonden går till organisationer som fyller satta kriterium och att det finns ett gediget kontrollsystem, för att medlen inte ska gå till exempelvis organiserad brottslighet. NSPH:s hållning är dock att både den allmänna diskussionen om Arvsfonden och det som förs fram i Riksrevisionens granskning blir väldigt ensidig och missvisande. Här indikeras att det både är enkelt att söka och få beviljade medel via Arvsfonden, samt att kontroll och redovisning av projekt och projektmedel via Arvsfonden är slapphänt. 

– NSPH:s erfarenhet är snarare motsatsen. Det krävs ofta ett gediget förarbete för att beviljas projektmedel av Arvsfonden och det ställs höga krav på löpande administration och omfattande redovisningar av projekten, både under och efter projektslut, säger Conny Allaskog och fortsätter: 

– Att föreslå att Arvsfonden ska avvecklas är ett slag mot hela vår rörelse. Nu får vi hoppas att Regeringen förstår vad detta skulle få för allvarliga konsekvenser för oss i civilsamhället och inte gör verklighet av Riksrevisionens rekommendation.