En ny rapport från NSPH:s projekt Mötesplats Anhöriga Samsjuklighet belyser stora brister i stödet för anhöriga till personer med både psykisk ohälsa och beroende. Brister i vården för den sjuka lägger en stor börda på de anhöriga, vilket leder till att de utvecklar somatisk och psykisk ohälsa.
Personer med samsjuklighet mellan psykisk ohälsa och skadligt bruk eller beroende har ofta en komplex problematik, med stort behov av vård och stöd från samhället. Trots detta har endast hälften kontakt med vården eller får insatser via kommunen.
– Intervjuerna visar att det brister i samverkan mellan vård och omsorg vilket gör att de med psykisk ohälsa och beroende inte får den vård de behöver. Allt detta faller då på de anhöriga, som uppger att de inte heller får stöd, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH.
Anhöriga upplever att de ofta stängs ute från vården, istället för att ses som en resurs och bli inbjudna till samverkan. Det är dessutom vanligt att anhöriga utvecklar somatisk och psykisk ohälsa, efter långa perioder av ohållbar stress. Detta bidrar sammantaget till att många anhöriga känner sig utelämnade och svikna av vården och omsorgen.
– När samsjuklighetsutredningen presenterades för ungefär ett år sedan gav den hopp om bättre vård, bättre stöd och att ett bättre liv är möjligt. Vår rapport visar att utredningens förslag behöver bli verklighet – snarast, avslutar Conny Allaskog.