Monica Beckman, engagerad i Schizofreniförbundet, samt Ida Högström, skaparen av Medberoendepodden, får motta priset Årets Anhörighjältar 2017. Det nyinstiftade priset delas ut av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, till personer som arbetar för att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa och lyfta fram anhörigas situation.

Årets Anhörighjältar är grundat av Anhörigprojektet, en satsning inom NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa).

– ”När man står nära någon med psykisk ohälsa drar man ofta ett tungt lass och kämpar i det tysta. Ofta blir anhöriga själva sjukskrivna eller drabbas av psykisk ohälsa. Men det finns många eldsjälar därute som arbetar för att förändra detta. Med priset vi vill uppmärksamma människor som brinner för att förändra anhörigas situation och sprida hopp och kraft, och det gör verkligen Monica och Ida”, säger Jenny Lindström, kommunikationsansvarig för Anhörigprojektet.

Ida Högström startade Medberoendepodden 2015 för att inspirera anhöriga att sluta lida i det tysta. Hon har själv levt i medberoende och växte upp med en mamma som var alkoholist och bipolär. Något som hon höll hemligt ända tills hon var 25 år.  I podden samtalar Ida med psykologer, forskare, behandlare, föreläsare och författare. Hon föreläser om sina egna erfarenheter och delar med sig av sin ryggsäck som är fylld med kunskap, inspiration och hopp kring medberoende, som hon samlat genom sina öppenhjärtiga samtal i podcasten.

-” När jag kom i kontakt med begreppet medberoende förändrade det hela min värld, säger Ida Högström. Det gjorde att jag började ta hand om mig själv för första gången – jag som alltid hade tagit hand om andra. Det tog så himla lång tid – och jag ville göra någonting för att andra skulle hitta hjälp snabbare. Så jag började fundera på vad jag hade behövt. Och då föddes Medberoendepodden” berättar Ida Högström.

Monica Beckmans son drabbades av psykisk sjukdom och sedan dess har hon arbetat för att uppmärksamma anhörigas situation. Hon har skrivit boken ”Smärtkraft” om den vanmakt och smärta hon känt, om bemötandet från vården och om vad man kan kräva som anhörig.

– ”Anhöriga är människor med olika livserfarenheter. Vi har rätt att bli respekterade och att ha en självkänsla. Men många bemöts som mindre vetande. Det är det viktigt att istället kunna ge hopp till människor”, säger Monica Beckman.

1985 var Monica Beckman med och tog initiativet till anhörigföreningen Livgivarna i Nacka. Den står nära IFS – Intresseföreningarna för Schizofreni – och RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, där hon också är med.

– Jag är jätteglad och rörd över erkännandet med den fina utmärkelsen och vill fortsätta att representera anhörigkraften och det viktiga tänkandet ”utanför boxen ” som ger hopp och visar vad vi kan uppnå med gemensam kreativitetsstimulans och kunskap om olika perspektiv på dagens situation för våra nära och oss alla, säger Monica Beckman. 

Priset delades ut under en ceremoni på Södra teatern den 16 maj.

Motiveringarna till utnämningarna lyder:

”Ida Högström får priset som en av årets Anhörighjältar för sitt arbete med Medberoendepodden som lyfter frågor om medberoende, beroende och psykisk ohälsa på ett sätt som tar bort stigma och skam.”

”Monica Beckman får priset för sitt oförtröttliga arbete med att försöka förbättra situationen för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga. Hon är entusiasmerande och förespråkar samarbete över gränserna, något som vi alla behöver mer av.”

——————————————————————–

Presskontakt: Jenny Lindström, kommunikatör för Anhörigprojektet/NSPH
jenny.lindstrom@nsph.se Tel: 070-7177572

Webbadress: https://nsph.se/projekt/anhorigprojektet

Kampanjwebb: www.vemhjalper.se

——————————————————————–

Om Anhörigprojektet

Anhörigprojektet verkar för att förbättra anhörigas situation, oavsett vilken form av psykisk ohälsa det handlar om. För att göra det jobbar vi gentemot psykiatrin, politiker och media samt samverkar med intresseorganisationer inom psykisk ohälsa. Anhörigprojektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och drivs av Schizofreniförbundet och NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) som är ett nätverk bestående av tolv medlemsorganisationer.

Om Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa
Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, är ett nätverk bestående av tolv patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området. Vi ser patienter, brukare och anhöriga som en oumbärlig resurs i vården, stödet och behandlingen. nsph.se