Processledare i NSPH:s projekt Inflytande i rättspsykiatrin.

 

Vem är du?

Connie don Marco. Foto: Caroline Andersson

– Jag är en ganska glad person som lever i ett ständigt kreativt kaos. Jag har alltid varit emot orättvisor och vill att människor ska hitta en plats i livet där de har en chans att må bra. Jag är en visionär. I hela livet har jag trott på att det går att göra förändringar för människor som lever i utsatthet; det har gått som en röd tråd genom mitt liv. Jag är också en föreningsmänniska och brinner för studiecirklar för folket!

 

Vad lockade dig med NSPH? 

– För en gångs skull kunde jag precis det som efterfrågades i jobbannonsen! Jag har stor erfarenhet av brukarinflytande och har vana av att möta målgruppen. Det kändes på en gång som ”Åh, det här jobbet är mitt”. Eftersom jag arbetat med brukarinflytande, så har jag följt NSPH i många år. Jag är också medlem i flera av de föreningar som ligger under NSPH:s paraply. Något som jag tycker är så bra är att de projekt som NSPH driver är hållbara, de lever vidare. T.ex. Kvalitetsprojektet, som var det första projektet som jag kom i kontakt med. Där jobbade de med brukarinflytande på riktigt! NSPH har också gett ut mycket bra studiematerial. Och inte att förglömma alla Peer supports ute i landet.

I hela livet har jag trott på att det går att göra förändringar för människor som lever i utsatthet; det har gått som en röd tråd genom mitt liv.

 

Vad har du gjort tidigare som du har nytta av nu hos NSPH?

– Jag har jobbat i sju år med brukarinflytande inom socialpsykiatrin genom Inflytanderådet i Sollentuna. Vi var brukare som tillsammans med chefer utvecklade ett fungerande brukarinflytande i socialtjänsten och ett av verktygen vi använde var brukarrevisioner. Jag har också jobbat på individnivå med Musketörerna i Sollentuna, som är en förening som erbjuder hjälp till personer i missbruk och hemlöshet, alltifrån mat och rena kläder till kontakt med myndigheter. Jag har också under en stor del av mitt liv varit studiecirkelledare. Det borde vara mer tillgängligt även för människor med små resurser att delta i en studiecirkel – alla människor borde få möjlighet att gå en cirkel gratis om året!

 

Finns det något inom projektet Inflytande i rättspsykiatrin som du brinner lite extra för?

– Jag brinner för patienterna! Över lag så hoppas jag på att skapa en större förståelse för psykisk ohälsa. Ingen kan rå för att man drabbas av psykisk ohälsa. Ett sätt att ta bort självstigmat är att gå studiecirklar och komma in i brukarrörelsen, för att få ett sammanhang och hjälp till ett värdigt liv. Jag hoppas vi kan bidra till att ge hopp! Jag önskar också att det ska finnas en större öppenhet mellan anhöriga och rättspsykiatrin. Jag hoppas att anhöriga ska kunna bilda ett eget nätverk, där de kan prata ut och få stöd från varandra.

 

Vad tycker du om att göra på fritiden? 

– ”Van life”, jag älskar att åka runt i min inredda skåpbil och besöka platser. Jag ägnar mycket tid åt att drömma om att skaffa en större skåpbil, så att jag kan ta med barnbarnen för att visa upp den svenska naturen för dem. Sedan är jag intresserad av yoga, hälsa och lite ”new age” typ kristaller och annat flum, haha!

 

Finns det någon oväntad fakta om dig?

– Jag har en oväntad talang att spotta träff med körsbärskärnor! Sedan är jag väldigt intresserad av svensk, historisk gruv- och skogsindustri och åker gärna runt och tittar på sevärdheter och naturreservat.

Läs mer om NSPH:s projekt Inflytande i rättspsykiatrin: nsph.se/rattspsykiatri
Följ projektet på Facebook: @inflytandeirattspsykiatrin