Nu är det klart att Arvsfonden beviljar drygt 8 miljoner kronor till NSPH:s kommande projekt “Inflytande efter rättspsykiatrin”. Syftet med projektet är stötta patienter som skrivs ut från rättspsykiatrisk slutenvård genom att tidigare patienter och anhöriga ska kunna fungera som mentorer under utslussningsfasen.

Conny Allaskog, NSPH

-Vi är så glada över att Arvsfonden väljer att stötta det här projektet, som kommer skapa bättre förutsättningar för återhämtning för patienter som slussas ut från rättspsykiatrisk slutenvård, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH.

-Vi vet att vårt tidigare projekt, Inflytande i rättspsykiatrin, har varit väldigt uppskattat ute på de kliniker som vi samarbetat med. De har efterfrågat ett fortsatt utvecklingsarbete för att kunna stödja patienterna även när de ska steget ut från klinikerna.

Fokus för stödet är livskvalitet, sociala sammanhang, trygghet, välbefinnande och egenmakt.

Inom “Inflytande efter rättspsykiatrin” ska en modell med individuellt stöd utvecklas, där tidigare patienter och anhöriga kan fungera som mentorer för målgruppen under utslussningsfasen från sluten till öppen rättspsykiatrisk vård och vidare ut i samhället. Fokus för stödet är livskvalitet, sociala sammanhang, trygghet, välbefinnande och egenmakt.

I projektet ska NSPH tillsammans med några rättspsykiatriska kliniker utveckla mentorsstödet och utforska hur det kan vara ett komplement till befintliga insatser som målgruppen har möjlighet att få, som stöd- och kontaktpersoner från region respektive kommun.

Satsningen är treårig, och kommer starta under första halvåret 2024.

Fortsatt samarbete inom rättspsykiatrisk vård

Under 2020-2023 drev NSPH det Arvsfondsfinaniserade projektet Inflytande i rättspsykiatri i samarbete med rättspsykiatriska kliniker på sex orter.

Projektet riktade sig till patienter som vårdas eller har vårdas på rättspsykiatriska kliniker.

Syftet var att involvera patienter att bli mer delaktiga i utvecklingen av vården, med hjälp av  bland annat fokusgrupper, patientforum, brukarstyrda brukarrevisioner, studiecirklar och föreläsningar.

I projektet har även anhöriga ingått som bidragit med viktiga erfarenheter.

Läs mer om projektet