Hur kan den psykiatriska tvångsvården bli bättre, och vilka lärdomar finns rörande den populära vårdformen självvald inläggning? Det diskuterade politiker och myndigheter tillsammans med brukarrörelsen och egenerfarna under ett fullsatt lunchseminarium i riksdagshuset den 16 april.  

Seminariet om tvångsvård och självvald inläggning arrangerades av NSPH tillsammans med riksdagspolitikern Ulrika Westerlund (mp), Utgångspunkten för diskussionerna var slutsatserna som framkommit i NSPH:s sammanställning ”Tvångsvård och självvald inläggning – En rapport om patienters och anhörigas upplevelser”. 

Rapporten pekar på såväl utmaningar för tvångsvården i sin nuvarande utformning, som möjligheter för vårdgivaren att med konkreta åtgärder göra den bättre i samarbete med patienter och brukarrepresentanter. 

–Vi kan se att tvångsvården verkar bli framgångsrik när det finns ett långsiktigt och jämlikt samarbete, och när patienten får möjlighet att fokusera på att hitta egna sätt att må bättre och känna stöd från personalen i det, berättade Mårten Jansson, utredare NSPH, som varit med och tagit fram innehållet i rapporten.  

De slutsatser som NSPH drar kring hur den psykiatriska vården kan förbättras utifrån resultaten i rapporten är bland annat att:  

  • samla mer kunskap om hur patienter och brukar faktiskt upplever vården  
  • styra vården med mot mål och indikationer som är viktiga för patienterna: exempelvis trygghet, kommunikation, framtidshopp 
  • göra patienter och anhöriga mer delaktiga i uppföljningar och utvärderingar i arbete med att utveckla vården. 

Rapporten bygger på två undersökningar som NSPH genomfört under perioden 2021–2022 på uppdrag av Socialstyrelsen: erfarenheter från patienter och anhöriga rörande psykiatrisk tvångsvård respektive självvald inläggning. Resultaten har ingått som underlag i två uppdrag som Socialstyrelsen fått från regeringen. 

–Att kunna ta hjälp av NSPH:s expertis har varit en viktig del av kartläggningen. NSPH finns på plats, har de rätta nätverken och förståelse för frågan, sade Anna Bredin, utredare på Socialstyrelsen.
 

Alicia: ”Tvångsvården skapade en negativ spiral i mitt mående” 

Alicia Brandt, som har erfarenhet av psykiatrisk tvångsvård, delade med sig av sin historia om hur tvångsvården inte blev en brygga tillbaka till ett friskare liv utan snarare bidrag till mer psykisk ohälsa.  

Alicias berättelse om sin upplevelse av tvångsvård var ett viktigt, och berörande, inslag under seminariet

Alicia berättade berörande om ångest och självmordstankar och ett självmordsförsök som ledde till tvånginläggning inom den psykiatriska heldygnsvården.
–Tanken var att jag skulle vara inlagd i två veckor. Men det blev två år. Ju längre tiden gick, desto svårare blev det att komma därifrån, konstaterade Alicia.  

Under tiden som tvångsinlagd så fick hon ätstörningar och utvecklade självskadebeteende. Hon upplevde att personalen inte lyssnade och att hon inte fick möjlighet att utvecklas och ta eget ansvar.  

Inte förrän hon fick komma till ett behandlingshem med frivillig vård kunde den negativa spiralen brytas. Där var det mer familjär stämning och hon fick möjlighet att ta eget ansvar och successivt våga lita på sig själv.  

–Efter att ha blivit utskriven så blev jag erbjuden självvald inläggning. Det var inget jag använde mig av, men bara vetskapen om att jag hade den möjligheten hjälpte mig väldigt mycket, säger hon som numera arbetar som undersköterska inom psykiatrin.

Tillit viktigt för att skapa fungerande vård 

Efter Alicias berättelse följde en diskussion med Anna Bredin, Socialstyrelsen och Mikael Malm, handläggare på SKR. De var enliga om att det är viktigt att jobba förebyggande, i synnerhet för att förhindra återfall men även för att minska tvångsåtgärder vid tvångsvård.  

Anna Bredin lyfte fram hur viktig tilliten är för att skapa en fungerande vård.
– Tvångsåtgärder riskerar att skada tilliten till vården i stort. Det finns fog för att klassa brusten tillit till vården som en vårdskada, sade Anna Bredin. 

Politisk enighet kring behovet av förbättringar 

Karin Sundin (s), Johan Hultberg (m), Lina Nordquist (l) och och Ulrika Westerlund (mp) i ett samtal med Conny Allaskog, NSPH

Seminariet avslutades med att Conny Allaskog, ordförande för NSPH, höll i ett politiskt samtal med representanter från Socialutskottet. Där medverkade riksdagsledamöterna Lina Nordquist (l), Johan Hultberg (m) , Karin Sundin (s) och Ulrika Westerlund (mp). 

–Det finns många vinster med att minska långa tvångsvistelser, det är politiker från alla partier ense om. Resultaten i rapporten visar behovet av att utgå från patientens egna erfarenheter för att detta ska bli möjligt, och värdet i att kunna få ta kontrollen över den egna hälsan, sade Ulrika Westerlund (mp). 

–Det är viktigt att dessa vårdfrågor får större uppmärksamhet. Vi har alla att vinna på att få vården att fungera bättre. Möjligheterna med självvald inläggning är ett perspektivskifte för vården, som borde kunna användas inom fler områden, sade Johan Hultberg (m). 

–Vi ser att det finns en stor vilja till att förbättra tvångsvården, vilket vi måste fortsätta stödja. Men vi vet också att stressad personal är mer benägna att fortsätta arbeta som man gjort förut. Personalbristen inom vården hotar därmed förändringsarbetet, sade Karin Sundin (s). 

–Vården utvecklas med kunniga, empatiska vårdgivare. Vi behöver stärka personalens rätt till fortbildning, så att de får ta del av nya kunskaper om exempelvis peer support och självvald inläggning. På så sätt kan vi skapa ett sug från de anställda att kunna erbjuda den allra bästa vården vi kan ge, sade Lina Nordquist (l). 

Ladda ner rapporten