Vilken fantastisk föreningsfest det blev på Skapa vägar 2024! En dag vi i brukarrörelsen skapade tillsammans – en dag med föreläsningar, framtidsspaning och engagerade workshops. Vi var många som gladdes åt att få träffas och lära av varandra. 

Maria Sundström, Lovisa Lundqvist och Conny Allaskog

–Det är viktigt att vi får möjlighet att träffas och dela erfarenheter med varandra. Det är fantastiskt att få möta så många engagerade inom NSPH och Hjärnkoll, inledde Lovisa Lundkvist, utbildningsansvarig på NSPH.

Hon konstaterade att sammanlagt 20 regionala föreningar/nätverk från Hjärnkoll respektive NSPH på plats, med representanter från Skåne till Norrbotten. Närmare 80 personer möttes på Quality Inn Hotel i Haninge torsdagen den 25 april, när förtroendevalda och anställa inom NSPH och Hjärnkoll från hela landet samlades.

Smarta tips för regionalt påverkansarbete

Zarah Melander, intressepolitiskt ombud på NSPH, gav kloka råd och matnyttiga tips om hur regionala representanter kan engagera sig i intressepolitiska frågor. Deltagarna i hennes workshop påbörjade en egen plan för hur de kan arbeta med det intressepolitiska arbetet på hemmaplan. De fick även en lista på konkreta tips från politiker på kommunal och regional nivå kring vad man bör tänka på för att driva ett effektivt påverkansarbete.

Tillsammans blir vi digitalt smartare

–Många inser inte vilken digital kompetens de har. Prata med varandra och dela med er av smarta lösningar som ni använder så blir ni ett stöd för varandra, sade Jeanette Wörnert, IT-samordnare på NSPH och Riksförbundet Hjärnkoll.

Hon och Lovisa Lundkvist gav tips om hur digitala eller hybrida möten kan blir smidigare och mer inkluderande, och hur digitala verktyg kan förenkla och spara tid.

Långsiktiga avtal ger föreningar stabilitet och anställningstrygghet

Conny Allaskog, ordförande för NSPH och Riksförbundet Hjärnkoll, lyfte möjligheten för regionala föreningar att kunna utvecklas med hjälp av IOP.

Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse om långsiktig samverkan mellan offentlig och idéburen sektor, kring att tillsammans lösa ett gemensamt samhällsproblem. I korthet är upplägget att de idéburna står för innehållet och utförandet och det offentliga står för finansieringen.
–Sverige ligger efter övriga Norden, men allt fler kommuner och regioner är nu intresserade.

Han pekar på att det finns många fördelar med samverkan via IOP:

  • längre avtalstider som ger långsiktighet och stabilitet
  • kunna erbjuda anställda bättre villkor och ökad trygghet
  • en möjlighet att få satsningar att överleva, och paketera tidigare projekt i en fortsatt verksamhet
  • ger föreningen möjlighet att kraftsamla och öka sin kunskap
  • ger ökad legitimitet och stärker samarbetet med offentliga aktörer

Som exempel nämner han Shedos avtal med Västra Götalandsregionen. Deras avtal har lett till att det är enkelt, och kostnadsfritt för beställaren, att boka in en föreläsning med Shedo. Senaste året har mer än 200 föreläsningar anordnats, till stor del tack vare IOP-samarbeten. NSPH Skåne är en av de föreningar som kommit längst och har en IOP med regionen kring det övergripande inflytandearbete och inflytanderåd samt mer konkreta metoder som brukarrevisioner, Patientforum, återhämtningsguiden och peer support.

–Mycket av framgångarna för brukarföreningarna i Skåne bygger på innehållet i IOP. Vi arbetar med samma frågor som tidigare, men har nu en mer långsiktig finansiering med ökade medel.

Johanna Monsén, Hjärnkoll Värmland

Musik med eftertanke

Dagen inleddes med härlig musik av Hjärnkollambassadören Johanna Monsén, som kort presentade sig och berättade hur hon brukar föreläsa om vägen ur psykisk ohälsa och missbruk.

Efter en avslutade framtidsspaning kring NSPH och Riksförbundet Hjärnkolls kommande arbete  avslutades Skapa vägar med lite välförtjänt bubbel och en annorlunda godisprovning.

Tack alla som medverkande under dagen!

Vilka vill engagera sig? Svar: Många!

Annika Sundh Meiling

Dagen inleddes med en inspirationsföreläsning av pedagogen och processledaren Annika Sundh Meiling från Medlemsutveckling.se

Hon punkterade myten om att svenskarnas engagemang i ideella organisationer minskar. Föräldrar med hemmavarande barn är de som engagerar sig mest. Bara två av tio svenskar uppger att de inte kan tänka sig att arbeta ideellt. Fyra av tio uppger att de gjort ideella insatser det senaste året.

–Sprid inte myter om att unga inte vill bidra, det är inte sant. Engagemang behöver inte skapas, men väl tas om hand. Vi behöver skapa möjligheter för intresserade att kunna bidra, och få dem att känna sig välkomna, konstaterade Annika Sundh Meiling.

Annikas råd till organisationer som vill skapa ökat engagemang:
  • Underskatta inte berättelsens makt: Hur lät det när du berättade för någon om ditt eget engagemang?
  • Det är viktigare att du är inspirerad, än att du ska inspirera andra. Engagemang smittar.
  • Ha fokus på det som funkar och lägg resurserna där.
  • Våga lyfta det som skaver, frustration är energi. Det värsta är uppgivenhet.
  • Återkoppla ATT och HUR personer bidrar. Viktigt att få ett kvitto på resultatet av engagemanget
  • Synliggör framgångar och sprid hopp.