Idag presenterade regeringen sitt förslag till budget för 2024. Psykisk ohälsa och suicid beskrivs i budgetpropositionen som allvarliga folkhälsoproblem med stora konsekvenser för såväl den enskilda som anhöriga som samhället i stort. För att råda bot på dessa utmaningar presenteras bland annat förstärkningar till pågående satsningar för att främja psykisk hälsa.  

– Det är bra och viktigt att regeringen vill satsa på psykisk hälsa – men mer behövs, menar Conny Allaskog, ordförande för NSPH.  

Conny Allaskog. Foto: Caroline Andersson

I budgetpropositionen framgår inte hur eller när regeringen ska ta arbetet vidare med den nationella strategi för psykisk hälsa och suicidprevention som myndigheterna presenterade den 1 september. Utan konkreta satsningar och prioriteringar från regeringens sida riskerar strategin att endast bli ett verkningslöst dokument. 

Ett välkommet besked är att regeringen stärker det generella bidraget till landets kommuner och regioner med tio miljarder. Samtidigt menar SKR att det förväntade underskottet bland kommuner och regioner är 28 miljarder. 

– Det är positivt att regeringen ger ökade medel till kommunerna och regionerna. Men tyvärr ser vi inte de satsningar som hade behövts när stora delar av välfärden har gått på knäna under en längre tid. Vi vet att detta riskerar att leda till sämre vård och stöd för personer med psykisk ohälsa, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH och fortsätter: 

– Vi på NSPH saknar också satsningar på civilsamhället. Vi ser att fler viktiga aktörer i civilsamhället får indragna eller minskade anslag, vilket är väldigt oroväckande. Det kommer inte heller bli någon ökning av bidrag till funktionshindersorganisationerna under 2024 eller åren framöver, vilket får konsekvenser för flera av NSPH:s medlemsorganisationer. Regeringen hade här kunnat stärka arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention genom att satsa mer på oss i civilsamhället.  

NSPH kommer att presentera en längre kommentar om budgetpropositionen inom kort. Vi fortsätter även följa utvecklingen, driva påverkansarbete och bjuda in till fortsatt dialog med regeringen för att stärka arbetet med psykisk hälsa framöver.